Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.10.2016

Правова позиція прокуратури Закарпатської області щодо "кувалдових акцій"

Протягом останніх тижнів окремі громадяни вчиняли так звані «кувалдові акції», які ніби мають забезпечити вільний доступ громадян до державних установ. Таким чином, на думку цих активістів, вони наведуть порядок у державних установах та правоохоронних органах.
Але ці так звані «акції» є ніщо інше, порушення закону, що призвело до пошкодження державного майна. Мета їх дій - не відома, але вониявно є протиправними, та тягнуть за собою відповідальність (адміністративну (ст.173 КУпАП, кримінальну (ст.296 КК України) та цивільну( ст.1166 ЦК України).
Прокуратура Закарпатської області здійснює діяльність, пов'язану з державною таємницею.
Відповідно до частини 3 статті 32 Конституції України кожний громадянин має право знайомитися в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, установах і організаціях з відомостями про себе, які не є державною або іншою захищеною законом таємницею.
Згідно частини 6 статті 5 Закону України «Про державну таємницю» забезпечення охорони державної таємниці відповідно до вимог режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, діяльність яких пов'язана з державною таємницею, покладається на керівників зазначених органів, підприємств, установ і організацій.
Наказом Генерального прокурора України «Про організацію роботи з питань внутрішньої безпеки в органах прокуратури України» від 22.09.2014 № 17гн (п.3.14) прокурора обласного рівня зобов’язано забезпечувати дотримання порядку пропускного режиму до службових приміщень прокуратур, запобігання витоку мовної та видової інформації на об’єктах інформаційної діяльності органів прокуратури, втраті таємних документів і матеріалів тощо.
Відповідно до статті 18 Закону України «Про державну таємницю» з метою охорони державної таємниці впроваджуються режим секретності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, що провадять діяльність, пов’язану з державною таємницею.
Постановою Кабінету Міністрів України від 18.12.2013 №939-ДСК затверджено Порядок організації та забезпечення режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях.
Згідно з даним Порядком на підприємствах, в установах, організаціях, які провадять діяльність, пов’язану з державною таємницею, запроваджено пропускний та внутрішньооб’єктовий режим.
Правила пропускного режиму розробляються підрозділом, що охороняє підприємство, установу, організацію, погоджується з РСО і затверджується керівником підприємства, установи, організації. Запровадження пропускного режиму на підприємстві, в установі, організації здійснюється з метою запобігання проникнення сторонніх осіб, внесенню на територію охороняємого підприємства, установи, організації аудіо-, відео-, радіо-, фотоапаратури, інших технічних засобів без відповідного дозволу.
Пропускний режим передбачає організацію контрольно-пропускних пунктів, введення системи перепусток, визначення переліку предметів, заборонених для внесення, обладнання камер схову особистих речей відвідувачів (пункт 234 Порядку).
На виконання вимог Порядку прокурор Закарпатської області своїм наказом від 14.09.2016 № 117 затвердив Інструкцію про порядок допуску та підтримання пропускного режиму в прокуратурі Закарпатської області (далі - Інструкція).
 Відповідно до Інструкції чергові охоронці під час виконання завдань із забезпечення та додержання встановленого порядку допуску та пропускного режиму в прокуратурі Закарпатської області мають право вимагати від громадян України, іноземців та осіб без громадянства додержання пропускного режиму, встановленого в прокуратурі Закарпатської області, а також не дозволяти проводити кіно-, фотозйомку, аудіо- і відеозапис на об’єкті охорони без відповідного дозволу.
Проведення відео-, кіно-, фотозйомок у приміщеннях прокуратури Закарпатської області може здійснюватися тільки з дозволу прокурора Закарпатської області та його заступників.
Зазначена Інструкція опублікована на офіційному веб-сайті прокуратури Закарпатської області.
Указана інформація наведена у формі витягу з вищевказаної постанови, знаходиться у публічному доступі на вході у приміщення прокуратури Закарпатської області та є обов’язковою для виконання усіма відвідувачами прокуратури області.
Водночас, зазначаємо, що пропускний режим в органах прокуратури  встановлений відповідно до легітимних обмежень, передбачених  статтею  10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод,  і ні в якому разі не перешкоджає громадянам у реалізації їх права на отримання в законний спосіб інформації, що становить суспільний резонанс.

кількість переглядів: 2750