Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.12.2023

Зберегти унікальну пам’ятку скіфської епохи: за позовом прокуратури курганний могильник на Хустщині мають внести до Державного реєстру нерухомих пам'яток України

   

Хустська окружна прокуратура в судовому порядку довела необхідність внесення пам’ятки археології місцевого значення – курганного могильника в с. Білки – до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Так, за позовом прокуратури Закарпатський окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність виконкому сільської ради, який не виготовив облікову документацію на об’єкт і не подав пропозиції органу охорони культурної спадщини вищого рівня – Департаменту культури Закарпатської ОДА – про занесення пам’ятки до згаданого реєстру.

Курганний могильник у Білках – це два кургани висотою до 2 м, розташовані на площі 0,5 га в урочищі «Під городищем». Ця пам’ятка є унікальною та дає змогу вивчати історію населення Закарпаття скіфської епохи, адже її датують VI-IV ст. до н.е.

За даними з відкритих джерел, при розкопках у цих курганах виявили давні поховання, а неподалік, на околицях села, – залишки тогочасного поселення та бронзові вироби.

Наразі рішення суду набрало законної сили, тож орган місцевого самоврядування зобов’язано виготовити необхідну документацію та в межах компетенції вжити заходів, аби пам’ятку місцевого значення внесли до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Це дасть змогу у подальшому забезпечити її захист і збереження для прийдешніх поколінь.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 405