Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.10.2016

Володимир Гаврилюк: Щоб зупинити "чорних" лісорубів, потрібна координація дій багатьох відомств

Нині великого резонансу набули вирубки лісів у заповідній зоні, зокрема на Закарпатті. «Лисі» гори неабияк тривожать місцевих мешканців, адже через це, кажуть вони, виникають повені, інші природні катаклізми.
Люди розповідають, масове винищення дерев відбувається незаконно. Тим більш тривожно, коли «під ніж» ідуть насадження у заповідних зонах. Як зупинити це ганебне явище і взагалі поліпшити ситуацію?
Володимире Олеговичу, Ви зовсім нещодавно очолюєте Закарпатську прокуратуру, трохи більше двох місяців, а при вашому представленні Генеральний прокурор України Юрій Луценко наголошував, що основне завдання прокуратури – організувати боротьбу з незаконними порубками у Карпатах. Як би ви самі оцінили результати своєї роботи?
— Оцінку, звичайно, давати ще зарано. І її має дати суспільство, разом з тим є досить суттєві напрацювання на цьому напрямі.
Зокрема, з метою активізації та координації діяльності правоохоронних органів регіону щодо протидії злочинам у сфері охорони лісових ресурсів, виявлення і розкриття таких кримінальних правопорушень, встановлення осіб, які їх вчинили, а також швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінальних проваджень, спільним наказом керівників правоохоронних органів області утворено спільну міжвідомчу робочу групу. Відповідні робочі групи також утворено у кожній місцевій прокуратурі. Також, вжиті спільні організаційні заходи сприяли активізації роботи правоохоронних органів області на вказаному напрямі.
Місцевими прокуратурами та органами поліції області вже розпочато 34 кримінальні провадження за фактами незаконної порубки лісу.
— І що вже можете сказати про результати розслідування цих кримінальних проваджень?
— Упродовж вказаного періоду у кримінальних провадженнях даної категорії ініційовано 115 обшуків, з яких 82 проведено, у 12 провадженнях - накладення арешту на майно - транспортні засоби та лісопродукцію, у 6 - отримано тимчасовий доступ до речей та документів, проведено 112 допитів.
— Як на Вашу думку, це зупинить «чорних» лісорубів?
— Щоб їх зупинити, потрібна координація дій не лише одного відомства. А збільшення відповідальності як один із кроків боротьби з незаконними рубками. Окрім штрафів, переконаний потрібна конфіскація деревини і, устаткування наприклад, бензопил. А у випадку доведення в суді факту, що підприємець незаконно купив деревину конфісковувати всю матеріально-технічну базу його підприємства.
Зокрема, лише Ужгородською місцевою прокуратурою впродовж одного місяця розпочато вже 13 кримінальних проваджень за фактами використання підприємцями для експорту лісу підроблених товарно-транспортних накладних. Вважаю,  вищеназвані заходи сприятимуть зменшенню обсягу незаконної вирубки.
За фактами незаконної порубки лісу слідчих територіальних органів поліції області перебуває 231 кримінальне провадження. За процесуального керівництва прокуратури проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії, у тому числі негласні, спрямовані на повне, всебічне та неупереджене дослідження усіх обставин кримінального правопорушення і прийняття у таких кінцевих рішень у розумні строки.
— Наведіть якийсь яскравий приклад, будь-ласка.
— До прикладу, Мукачівською місцевою прокуратурою за результатами вивчення матеріалів ревізії дотримання вимог природоохоронного законодавства у лісах та лісонасадженнях, проведеної за участі спеціалістів Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарств, до ЄРДP внесені відомості за фактом зловживання службовим становищем службовими особами філії «Воловецьке ЛАГ», що спричинило тяжкі наслідки у вигляді  незаконно зрізаних 354 дерев породи «Бук», «Граб» та «Ялина», внаслідок чого державним інтересам заподіяно збитки на суму щонайменше 1,3 млн. грн., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України – зловживання владою або службовим становищем. На даний час у кримінальному провадженні триває досудове розслідування, вживаються заходи до прийняття кінцевого рішення у стислі строки.
Також неординарний випадок - це викрита нами, спільно з СБУ схема, за якою посадовець «узаконював» нелегальну деревину.Так, посадовець одного з підрозділів регіонального Держлісгоспу легалізовував незаконно зрубану деревину. На початку вересня його було викрито при передачі «легальних» документів посередникам. Попередньо встановлено, що на незаконно зрубані дерева чиновник видавав документи про нібито легальне придбання цієї деревини в його лісгоспі.
— Які ще заходи можуть застосувати правоохоронці щоб припинити незаконні рубки лісу, можливо якісь нестандартні підходи у Вас є чи нові методи?
— Ми вживаємо усіх передбачених законом заходів для цього, повірте. І не лише боремося з уже скоєними незаконними порубками лісу,  а  навіть упереджуємо їх. До прикладу, Хустська місцева прокуратура попередила  незаконну вирубку близько 700 дерев на площі майже 3 га. Зокрема, щоб попередити її, прокуратура заявила позовну заяву про скасування дозволу та лісорубного квитка, виданого ДП «Хустське ЛДГ» на суцільну санітарну вирубку дерев, загальною кубомасою понад 780 куб.м. А з метою забезпечення вказаного позову прокуратурою подано заяву про заборону на проведення рубок на вказаних ділянках.      
 
Мukachevo.net
 
http://www.mukachevo.net/ua/news/view/163595

кількість переглядів: 2030