Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.03.2017

Заступник прокурора Закарпатської області Олександр Василенко: «На Закарпатті у боротьбі з сепаратизмом прокуратура, СБУ та поліція працюють як єдине ціле»

У зв’язку із необхідністю ефективної протидії та запобіганню проявам сепаратизму, посяганням на територіальну цілісність і недоторканність України на території Закарпатської області прокурором області постійно здійснюється координація та об’єднання зусиль правоохоронних органів області на цьому напрямку роботи.
Сьогодні про основні здобутки та проблемні моменти у питанні боротьби з проявами сепаратизму в краї розказує заступник прокурора Закарпатської області Олександр Василенко.
 
-     Олександре Юрійовичу, як на Вашу думку, Закарпаття  дійсно є краєм де прояви сепаратизму мають небезпечний характер чи це більше накручування російської пропаганди?
Закарпаття насправді непростий багатонаціональний регіон, але тут  напевне найтолерантніше населення. Враховуючи територіальну специфіку краю – область межує з чотирма країнами Європейського Союзу, закарпатці не схильні до сепатаризму у небезпечних його проявах. Проте, треба тримати «руку на пульсі» та  відслідковувати ті моменти, коли окремих місцевих мешканців спонукають до вчинення незаконних дій і вчасно попереджувати такі прояви. Для цього працюємо спільно з СБУ та поліцією на упередження. Опрацьовуємо оперативну інформацію, соцмережі, тощо.
-         Можете розказати про найгучніші такі справи за останні роки?
Звичайно, це вже всім відома справа «Невизнаного Прем”єр-міністра Підкарпатської Русі Петра Гецка», який періодично з`являвся на екранах російського телебачення та в інтернеті з різного роду закликами. Стосовно нього, на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України», яким розширено коло підстав для проведення спеціального досудового розслідування, слідчим відділом УСБУ в Закарпатській області здійснено спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні від 30.04.2014 за підозрою Гецко П.І. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України - посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, тобто умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій. На даний час зазначене кримінальне провадження перебуває на розгляді в Ужгородському міськрайонному суді.
Сам  «невизнаний прем`єр» знаходиться у розшуку і за нашими даними переховується на території Російської Федерації.
 
Загалом, протягом 2016 року відділом нагляду за додержанням законів органами СБУ та державної прикордонної служби України прокуратури області здійснювалось процесуальне керівництво у 19 кримінальних провадженнях про злочини проти основ національної безпеки України (4-109, 10-110, 111-5), досудове розслідування у яких проводилось слідчим відділом УСБУ в Закарпатській області.
За результатами досудового розслідування 5 кримінальних проваджень направлено до суду, одне закрито, два зупинено, 7 об’єднано та одне направлено за підслідністю.
 
- Розкажіть про так би мовити «свіжі» кримінальні провадження стосовно  «сепаратистів».
У серпні минулого року прокуратура Закарпатської області направила до Мукачівського міськрайонного суду обвинувальний акт відносно закарпатця, який публічно закликав до зміни меж території України.
Адже встановлено, що 15 березня 2016 року в Мукачеві під час урочистого мітингу, присвяченого черговій річниці угорської революції, чоловік закликав до від'єднання Закарпаття від України, оскільки, за його словами, область була приєднана незаконно. Крім цього, він намагався розпалювати національну ворожнечу, наполягаючи на нібито ворожому ставленні влади до корінного населення Закарпаття.
 
         Згідно з висновком експерта, у виступі обвинуваченого містяться висловлювання, які принижують національну честь і гідність українського народу і створюють негативний образ українців і держави Україна. Чоловікові загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна.
Також, у листопаді минулого року нами скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 38-річного жителя міста Тячева Закарпатської області Романа Маринця, який є одним з керівників "ДНР". Чоловіка розшукують на за скоєння великої кількості злочинів.
Маринця підозрюють у викрадені зброї, крадіжці, розбійному нападі. З'ясувалось, що у жовтні 2014 року він виїхав в Донецьк, де вступив в "ДНР".
Терористи присвоїли Роману звання "полковника" та зробили заступником командира підрозділу "Вітязь". Також відомо, що закарпатець брав участь в бойових діях проти української армії.
Наразі чоловік обґрунтовано звинувачується у створенні терористичної групи, керівництві такою групою та участі у терористичній організації, а також організаційному та іншому сприянні діяльності терористичної організації, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України. Наразу кримінальне провадження стосовно маринця Розглядається в Ужгородському міськрайонному суді.
Ще у контексті вашого запитання слід згадати і закарпатця, котрий поширював у соцмережі заклики про необхідність блокування та пікетування адміністративної будівлі Закарпатської обласної державної адміністрації.
Йдеться про коментарі та пости у соціальній мережі «Facebook» громадянина Б., котрий розміщував заклики про необхідність блокування та пікетування адміністративної будівлі Закарпатської обласної державної адміністрації, а також розміщував у окремих групах соцмережі такі публічні заклики про необхідність збройного блокування та пікетування адміністративної будівлі Закарпатської ОДА.
Згідно висновку лінгвістичного дослідження, у матеріалах, опублікованих 31.01.2017 користувачем «Facebook» під ніком «Ю…Б…- J. H», які надані на дослідження, простежується чітка позиція автора у тому, що тільки масове застосування зброї є запорукою наведення порядку.
Сприйняття змісту аналізованого тексту як такого, що містить заклики до агресивних дій із застосуванням зброї з метою позбавлення службових осіб, державних діячів можливості виконувати свої повноваження, що є одним із способів насильницького захоплення державної влади, є одним із можливих варіантів суб’єктивного сприйняття вказаного тексту реципієнтом.
Це є злочин проти основ національної безпеки України і санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.
До речі, зараз популярним стало поширення усякого роду провокацій та «фейків» через соцмережі, тому прокуратура Закарпаття неодноразово закликала закарпатців не піддіватися на подібні закиди і у разі їх виявлення повідомляти на «гарячу лінію», яка діє в прокуратурі області.
Адже, зокрема цей мешканець Закарпаття, який вже притягувався до кримінальної відповідальності за антиукраїнську пропаганду, у 2014 році втік від правосуддя у Словаччину, звідки у 2016-му переїхав до Росії. Відчувши себе у “безпеці”, він на власній сторінці у соцмережі почав розповсюджувати матеріали із закликами до відокремлення Закарпатської області від України.
Сепаратист від імені так званої “Русинської народної армії” також розповсюдив у Інтернеті відеоролик із публічною наругою над Державним Прапором України.
Публічно та цілеспрямовано закликав вчинити дії, направлені на зміну меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, із застосуванням насильства та збройного опору, в т.ч. за участі незаконних збройних формувань, так званої «русинської народної армії» «ополчення», шляхом від’єднання Закарпатської області від України і створення на її території незаконного державного утворення «Республіка Підкарпатська Русь» та встановленням державного кордону по «лінії Арпада», яке поєднане з розпалюванням національної ворожнечі, а також розповсюдив матеріали із закликами до вчинення таких дій, шляхом їх розміщення в Інтернеті в соціальній мережі «Фейсбук» на своїй публічній сторінці.
Процесуальним прокурором останньому повідомлено підозру у вчиненні публічних закликів до захоплення державної влади, тобто злочину, передбаченого ч. 2 ст.109 КК України та 20.02.2017 направлено обвинувальний акт до суду першої інстанції для розгляду по суті та оголошено судом у розшук. Окрім того, 16 лютого 2017 року  процесуальний прокурор звернувся до суду про здійснення спеціального досудового розслідування відносно нього.
Крім цього, у 2016 році по кримінальних провадженнях про злочини проти основ національної безпеки України судами першої інстанції постановлено 4 рішення, державне обвинувачення у яких підтримувалося працівниками відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та державної прикордонної служби України прокуратури області.
У 2017 році, процесуальними керівниками здійснювалося процесуальне керівництво у трьох кримінальних провадженнях, двом особам повідомлено про підозру за ч.2 ст.109 КК України. По двом кримінальним провадженням, на даний час триває досудове розслідування.
- Олександре Юрійовичу Ви розказали про боротьбу з проявами сепаратизму в краї, а яким чином правоохоронці краю працюють на упередження?
Як я вже казав, у прокуратура, спільно з СБУ та поліцією володіє оперативною інформацією, ситуація постійно моніториться і перебуває на нашому контролі.
До того ж, прокуратура працює на цьому «фронті» застосовуючи усі інструменти і можливості для запобігання сепаратистських «паростків».
Зокрема, ще у 2014 році постановою Закарпатського окружного адміністративного суду задоволено позов прокуратури Закарпатської області щодо припинення діяльності благодійного фонду «Приймальня незалежного депутата Європейського парламенту Ковача Бейли».
Йдеться про фонд одного з депутатів праворадикальної партії Угорщини «За кращу Угорщину» («Йоббік»), яка у власній політичній програмі задекларувала повернення Закарпаття до Угорської Республіки.
З метою реалізації вказаних задумів, партією було утворено та зареєстровано цей благодійний фонд «Приймальня незалежного депутата Європейського парламенту Ковача Бейли», діяльність якого була спрямована на втручання у внутрішні справи України та посягання на її територіальну цілісність.
Повірте, ми не допустимо проростання на Закарпатті «паростків сепаратизму», благо маємо для цього усе необхідне: і правоохоронців, які є професіоналами та патріотами, і підтримку населення і, що дуже важливо – засобів масової інформації.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Вісник прокуратури"
Прес-секретар прокурора
Закарпатської області
Вікторія ПОПОВИЧ
 
 
 

кількість переглядів: 4118