Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.07.2017

За півроку на Закарпатті ліквідовано два підпільні цехи з виробництва фальсифікованого алкоголю

Начальник відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Закарпатської області Артем Іванов розказав про результати роботи на напрямку, за який він відповідає. Зокрема, прокурор повідомив про ліквідацію двох підпільних цехів з виробництва фальсифікованого алкоголю.
З початку року за матеріалами оперативного управління податкової міліції Закарпатської області внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо 26 кримінальних проваджень, 7 з яких належать до тяжких та особливо тяжких. Відтак наразі державі відшкодовано збитків по кримінальних провадженнях на загальну суму майже 2 млн грн.
 
Артем Борисович, розкажіть про основні результати роботи за півроку.
 На Закарпатті припинено 10 фактів незаконного виробництва та обігу підакцизних товарів на Закарпатті, вилучено товарно-матеріальні цінності підакцизної групи на загальну суму понад 6,2 млн грн.
Це йдеться про тютюнові вироби чи алкоголь?
Про усе вищеназване, зокрема вилучено понад: 176 тисяч пачок тютюнових виробів вартістю більше 4 млн грн, понад  250 л. спирту на суму майже 37 тис. грн,  3018 л. лікеро-горілчаних виробів на 502 тис. грн та  п`ять транспортних засобів, вартістю близько 1,6 млн грн.
 
Можете навести якийсь яскравий приклад?
Звичайно, зокрема у травні на Закарпатті, на території одного з прикордонних районів, було виявлено та вилучено 47 000 пачок тютюнових виробів без акцизних марок, підготованих до незаконного переміщення через державний кордон України, орієнтовною вартістю понад 1 млн. грн. Цю роботу ми провели  спільно з працівниками Головного управління Державної фіскальної служби в області та оперативно-розшуковим підрозділом Західного регіонального управління ДПС України Мукачівського прикордонного загону.
На початку червня нами було встановлено факти виготовлення, зберігання та подальшого збуту підакцизної групи товарів на території міста Ужгорода та Ужгородського району.
 
Уточніть, буь ласка, де саме і яку продукцію було виявлено?
  У ході проведених обшуків домоволодінь та інших приміщень міста Ужгорода та району було виявлено та вилучено «сурогатну» продукцію.  Зокрема, близько 400 пляшок так званого коняку та понад 100 пляшок горілки з акцизними марками з ознаками підроблення, майже 100 літрів спирту в бочках, пляшки, тару, каністри, етикетки, підроблені марки акцизного збору, а також обладнання для виготовлення алкогольної продукції тощо.
За даним фактом наразі розслідується кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 199, ч. 1 ст. 204 КК України (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів або інших підакцизних товарів).

А яка ситуація з резонансним березневим викриттям та припиненням діяльності цеху з виготовлення фальсифікованої горілки, який  знаходився на Львівщині у м. Стрий, а основними каналами збуту цієї «лівої горілки» були Західні регіони України ?

Кримінальне провадження успішно розслідується. Це було справді резонансне затримання. Тоді, оперативниками одночасно було провено масові обшуки як безпосередньо на виробництві «лівої горілки», так і в організаторів «алко-бізнесу».
Зокрема, в рамках кримінального провадження було затримано двох фігурантів цієї гучної справи, спільно з працівниками управління захисту економіки в області, слідчими обласної поліції та спецпідрозділу КОРД, проведено 25 санкціонованих обшуків у ході яких вилучено дві тисячі ящиків «горілки», 120 тисяч доларів США, 117 тисяч євро та 600 тисяч гривень.
 Крім того, вилучено обладнання для виготовлення алкогольної продукції, понад 5 тонн спирту, підроблені марки акцизного податку України, а також «чорну» бухгалтерію.
Встановлено, що лише за одну добу такий міні-завод міг виготовити до 2-х тисяч ящиків алкоголю, прибуток «ділків» досягав за цей же час півмільйона гривень.
     Прокурором  Закарпатської області Володимиром Гаврилюком вже повідомлено про підозру депутату однієї з сільських рад Хустщини, який власне і був одним з організаторів цього масштабного виробництва та збуту фальсифікованого алкоголю на Заході України.
 До речі, двох  учасників цієї злочинної групи було затримано якраз в Хусті. 27 червня двом фігурантам вказаного кримінального провадження судом було обрано запобіжні заходи.
Зокрема, підтримано клопотання прокуратури і депутату сільської ради на Хустщині суд призначив тримання під вартою із визначенням грошової застави у 128 тис грн, іншому підозрюваному також – тримання під вартою із можливістю внесення 370 тис грн застави.
 
Чи можна якийсь приклад щодо підприємств,які ухиляються від сплати податків?
Нещодавно, у ході розслідування діяльності одного з державних підприємств області викрито протиправну схему привласнення коштів державного підприємства, а також ухилення від сплати податків на мільйон гривень.
Можна детальніше?
Викрито злочинну схему привласнення коштів від реалізації продукції службовими особами державного підприємства, які за попередньою змовою та використовуючи в ланцюгу реалізації суб’єктів господарювання, що мають ознаки фіктивності, фактично здійснювали вивіз такої поза обліком.
Крім того, дії вказаних осіб щодо фіктивного придбання комплектуючих для виготовлення продукції та реалізації її поза обліком призвели до ненадходження до бюджету податків в сумі близько мільйона гривень.
З метою запобігання незаконній діяльності у ході проведених обшуків на території кількох областей виявлено та вилучено готову продукцію, необліковану сировину на суму близько 1,3 мільйона гривень, фінансово-господарські документи, чорнові записи та інше.

За даним фактом розслідується кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191 КК України (привласнення чи розтрата майна за попередньою змовою групою осіб, які караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років), а також за ч. 1 ст. 212 КК України (умисне ухилення від сплати податків.
Призначено відповідні експертизи щодо можливості використання такої продукції у військовій сфері, а також проводиться перевірка фактів можливого її вивезення за кордон.
Тобто роботи у правоохоронців на вказаному напрямку вистачає ?
Звичайно, тому щоб були такі позитивні результати, як я вам розказав діємо злагоджено у тісній співпраці з усіма службами. Розробляємо систему роботи по запобіганню розповсюдження фальсифікованих алкогольних напоїв та працюємо, щоб бюджет постійно наповнювався передбаченими законодавством податками та зборами.
 
 
 
 
 http://zido.com.ua/?q=article%2F7990
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 

кількість переглядів: 2317