Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.05.2013

Михайло Гангур: «За порушення вимог лісового законодавства вже притягнуто до відповідальності 85 посадових осіб»

 
Тема незаконної вирубки лісів для нашого краю є надзвичайно актуальною та болючою, а найвищий наглядовий орган, який стоїть на варті закону і у цій галузі включно - це прокуратура, тому із питанням чому на Закарпатті не припиняються незаконні рубки «зеленого золота» і як цьому зарадити редакція звернулася до Закарпатського міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері Михайла Гангура.
 
Михайле Івановичу, ми знаємо, що ви не так давно очолили спеціалізовану крайову прокуратуру, вона раніше називалася природоохоронна, а зараз - Закарпатська міжрайонна прокуратура з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері. Розкажіть, чи дійсно проблема незаконної вирубки лісів набрала загрозливого характеру і як правоохоронці борються з цим злом?
Так, на початку березня мене було призначено керівником Закарпатської міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері, як ви правильно зазначили – в народі її називають природоохоронною.
Питання незаконних рубок лісу надзвичайно гостра і болюча проблема для нашого краю. Більша частина території нашого краю вкрита лісами, люди у цих місцинах часто не мають постійного місця роботи, а працівники лісової охорони нерідко замість захищати  ліси, сприяють їх незаконній вирубці   – ці фактори у першу чергу і породжують масові зловживання у цій сфері. Прокуратурою постійно вживаються заходи аби ці питання знаходилися у площині правового поля.
Зокрема, проведеною Закарпатською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері перевіркою у ДП «Великоберезнянське ЛГ» встановлено, що працівники державної лісової охорони належним чином не виконують покладені на них службові обов’язки в частині забезпечення збереження лісового фонду від незаконних рубок та належного лісокористування.
До прикладу, у Костринському лісництві ДП «Великоберезнянське ЛГ» на підставі лісорубного квитка, проводилась суцільна санітарна рубка. Термін заготівлі та вивезення деревини з лісосіки, згідно лісорубного квитка, був до 1 липня 2012 року.  Проте, залишок не зрубаних дерев на лісосіці становив 127 дерев, які зрубали у липні-серпні 2012 року.
Однак, як встановлено перевіркою, відстрочку на заготівлю деревини лісництві, в порушення вказаної постанови було надано директором підприємства, котрий видав наказ.
У Великоберезнянському лісництві ДП «Великоберезнянське ЛГ» проводилась аналогічна суцільна санітарна рубка.
 
Проте, на вказаній лісосіці зрубано на 27 дерев більше ніж вказано у матеріалах відводу, що є самовільною рубкою, тобто рубкою дерев не в тій кількості, що передбачено спеціальним дозволом.
Аналогічну ситуацію порушення вимог природоохоронного законодавства виявлено і у Лютянському лісництві при проведенні вибіркової санітарної рубки. Там окрім незаконної вирубки дерев в насадженні, незаконної рубки дерев на лісосіці та порушення термінів проведення санітарних рубок, виявлено і  незадовільне очищення місць рубок від порубкових залишків.
Відтак, лісництву нараховано шкоду заподіяну лісу загальною сумою понад 398 тис.грн.
Після перевірки в ДП «Великоберезнянське ЛГ» до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесено дані про вчинення чотирьох кримінальних правопорушень. На даний час розслідування цих правопорушень добігає кінця. У одному провадженні винній особі оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст.364 ч.3 КК України, інше також знаходиться на стадії завершення розслідування. 
На усунення виявлених порушень керівництву держлісгоспу внесено подання про усунення порушень вимог лісового законодавства, підготовлено позов про відшкодування цим підприємством шкоди, заподіяної лісу.
Аналогічні порушення виявлялися і в Державному підприємстві «Берегівське лісове господарство». Там виявлено незадовільне та несвоєчасне очищення місць рубок від порубкових залишків, пошкодження дерев до ступеня припинення росту, пошкодження та знищення природного підросту та молодняка чим завдано шкоду у розмірі майже 100 тис.грн.
 
Чи відшкодовується шкода, завдана такими незаконними діями?
На виконання подання Закарпатського міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері Державним підприємством «Берегівське ЛГ» частково відшкодовано збитки заподіяні лісу в сумі понад 2,3 тис.грн., однак сума у 97,5 тис.грн. залишається досі не відшкодовано  до бюджетів сільських рад Берегівського району.
Таким чином, міжрайонною прокуратурою пред’явлено в порядку господарського судочинства позовну заяву про стягнення суми заборгованості за порушення лісового законодавства. Ця справа перебуває на розгляді у Господарському суді Закарпатської області.
Аналогічну позовну заяву пред’явлено і до державного підприємства «Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств» на суму майже 50 тис. грн.
На даний момент вказаний позов судом розглянутий, вимоги прокурора задоволені у повному обсязі.
Крім того, міжрайонною прокуратурою пред’явлено позовну заяву про стягнення шкоди до ДП «Свалявське ЛГ» на суму понад  9,6 тис. грн. Вказана справа закрита судом у зв’язку з добровільною сплатою шкоди.
 
Зрозуміло, Михайле Івановичу, що у прокуратури у цій сфері роботи вистачає і ви виявляєте масу порушень, а от чи звертає увагу прокуратура на інформацію у ЗМІ про злочини у цій сфері, адже нерідко журналісти описують у свої публікаціях кричущі факти незаконних рубок лісу? 
Звичайно, ми оперативно реагуємо на кожен такий факт і кожну публікацію чи сюжет. Жодне повідомлення засобів масової інформації не залишається поза нашою увагою, за багатьма з них організовано проведення відповідних перевірок. Ось свіжий приклад:  на телеканалі ІСTV 28 квітня о було показано сюжет у якому ішлося про вирубку лісу на Закарпатті. Зокрема,  що в ДП «Ужгородське ЛГ» проводиться масове вирубування лісів аж до державного кордону.
На підставі вказаного сюжету Закарпатською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері винесено постанову про проведення перевірки із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції у Закарпатській області. На даний момент перевірка завершена. За її результатами держекоінспекцією встановлені порушення працівниками цього підприємства чинного законодавства та нарахована шкода, заподіяна державі у сумі 145756,38 грн. Директору підприємства внесено подання з вимогою усунути виявлені порушення, відшкодувати шкоду та притягнути до відповідальності винних осіб.
 
Пане прокуроре, скажіть, от до порушення природоохоронного законодавства належить і незаконне полювання і якщо так, то яка тут ситуація?
Належить, звичайно. Ситуація у цій сфері досить стабільна. Лісомисливськими підприємствами області у торік виявлено 17 фактів порушень правил полювання, за результатами яких складено відповідно 17 протоколів про адміністративні правопорушення на правопорушників. За результатами розгляду протоколів накладено грошові стягнення, які вже сплачені.
Протягом поточного року лісомисливськими підприємствами області виявлено вже 18 фактів порушень правил у галузі мисливського господарства та полювання, за їх результатами складено також 18 протоколів та накладено грошові стягнення. Крім того, працівниками ДП «Брустурянське ЛМГ» та ДП «Великобичківське ЛМГ» виявлено два випадки незаконного полювання, де нараховано збитки на загальну суму майже 17 тис.грн. Вказані справи перебувають у судах.  
Всього з початку року у сфері додержання вимог лісового законодавства Закарпатською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері прийнято 15 постанов про проведення перевірок, за результатами яких у трьох випадках внесено відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінальних правопорушень,  внесено 11 подань про усунення порушень вимог лісового законодавства, за результатами розгляду яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності 85 посадових осіб, відшкодовано до бюджетів понад  69 тис. грн.
24 травня 2013р.
 

кількість переглядів: 76793