Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.03.2014

Прокуратура Закарпаття домагається додержання прав молоді на працевлаштування

Органами прокуратури Закарпатської області за результатами перевірок додержання вимог Закону України «Про охорону дитинства» розпочато 2 кримінальні провадження, внесено 45 подань, в яких ініційовано питання про притягнення до відповідальності 56 осіб.
     На даний час вже розглянуто 22 подання, і 23 посадовця притягнуто до відповідальності. Прокуратурою області на захист прав дітей заявлено позовну заяву на суму понад 10500 грн.
     Проведені закарпатськими прокурорами перевірки районних центів зайнятості засвідчили, що всупереч вимогам Закону України «Про зайнятість населення» посадовими особами центру не вживаються дієві заходи, спрямовані на працевлаштування молоді, неефективно використовуються повноваження щодо направлення неповнолітніх на професійне навчання та перенавчання, не застосовуються такі форми роботи як розробка спеціальних методик щодо виявлення професійних інтересів, здібностей дітей, співставлення їх з потребами ринку праці та професіям, яким надає перевагу молодь. Як наслідок, їхня робота зводиться до створення видимості проведеної роботи.
      Зокрема, прокуратурою встановлено, що Хустським міськрайонним центром зайнятості протягом минулого року жодного неповнолітнього не направлено на професійне навчання та перенавчання.
     Як правило, неповнолітні працевлаштовуються на робочі місця не за здобутими професіями, більшість з них звільняються у перший же місяць роботи.
     Так, Хустським міськрайонним центром зайнятості дитину-сироту С., яка здобула спеціальність офіціанта в Хустському професійному ліцеї сфери послуг, працевлаштована на посаду мийника посуду, звідки через місяць дівчина звільнилася.
     За направленням Іршавського районного центру зайнятості неповнолітня К., яка пройшла навчання у Мукачівському професійному ліцеї сфери послуг та здобула спеціальність перукаря, працевлаштована учнем слюсаря-складальника Мукачівського заводу «Точприлад». Аналогічно неповнолітня В., здобувши професію перукаря, була працевлаштована Іршавським районним центром занятості офіціантом, і вже через 10 днів вона звільнилася за власним бажанням.
     Таким чином, з 10 працевлаштованих Іршавським районним центром зайнятості неповнолітніх тільки одна дитина залишилася працювати на запропонованому місці роботи.
     За наслідками даної перевірки прокуратурою області директору центру зайнятості внесено подання, яке на даний час задоволено.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 9243