Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.09.2014

Прокурор м.Ужгород про криміногенну ситуацію в місті

Про підпали, грабежі, земельні махінації та стрілянину біля СБУ прокурор розповів у інтерв’ю «21 каналу»

На останній сесії Ужгородської міськради ви наголосили, що криміногенна ситуація в Ужгороді досить складна. Що найбільше турбує?

– Якщо проаналізувати рівень злочинності, то можна відзначити як позитивні, так і негативні тенденції. Серед плюсів – зменшення кількості зареєстрованих злочинів і кількості вбивств, причому всі вони були розкриті. Турбує збільшення кількості тяжких злочинів, особливо скоєних щодо особи чи власності. Йдеться про крадіжки з осель ужгородців, більшість із яких скоєно групами професіоналів своєї справи, що ускладнює розслідування. Зокрема, було вчинено 26 грабежів, з них 12 розкрито, 10 розбоїв – розкрито 7 і є всі підстави вважати, що на черзі – ще 2. Є й ряд питань до правоохоронних органів, про які йшлося на координаційній нараді на початку вересня. Вважаю, що необхідно посилити профілактичну роботу. Хочу ще розказати про цікавий випадок, котрий стався нещодавно. На засіданні Ужгородської міської ради один із депутатів поцікавився в мене, коли, мовляв, правоохоронні органи поборють незаконну торгівлю і що нам заважає, крім корупції? Звісно, питання провокаційне, бо недоліки є і у нас у роботі, і у муніципальної поліції, і у інших. Однак хочу нагадати, що минулого та позаминулого року в місті було створено 4 ГО, метою яких є охорона громадського порядку. Вони офіційно зареєстровані, в них входить відповідна кількість людей і вони отримали дозволи на зброю. Тож виникає закономірне питання: а де ж ці люди, де результат їхньої роботи?
Ще цікава деталь: під час Майдану, під час Революції гідності спостерігається різке зменшення кількості злочинів. Люди самі формують групи охорони правопорядку, народної самооборони і турбуються про безпеку та лад у містах. Саме такий прояв громадянської позиції і показав органам місцевого самоврядування, правоохоронним структурам, як потрібно співпрацювати з громадою, аби побороти злочинність. Звісно, викорінити її неможливо, але мінімізувати – варто спробувати.

То чим займатимуться правоохоронні органи?

– Звісно, ніхто не знімає відповідальності із міліції та прокуратури, адже вони – найважливіша складова у справі подолання злочинності. Хоча вважаю, що рівень першої з року в рік опускається все нижче. Як не прикро, доводиться констатувати, що така ситуація склалася не тільки в Ужгороді чи на Закарпатті, але й по всій Україні. Причиною цьому є безперервне реформування галузі, що часто призводить до прийняття рішень, котрі протирічать одне одному. Є, звісно, й об’єктивні причини. Приміром, працівники патрульно-постової служби, ДАІ масово долучаються до участі в АТО. Це дуже престижно, похвально і від щирого серця пишаюся ними. Однак в той же час спостерігаємо збільшення кількості ДТП…

Чи займається прокуратура розслідуванням факту стрілянини біля СБУ?

– Первинне провадження велося у міському відділі міліції, потім справа, як резонансна, була передана в обласне управління . Наразі справа йде до завершення і найближчим часом буде скерована до суду. Що стосується підпалів, то згідно єдиного реєстру досудових розслідувань, зафіксовано 102 злочини даного виду, із них 60 на даний час перебуває у провадженні, 3 скеровано до суду і 39 закрито, оскільки не підтвердився факт підпалу. Специфікою цих злочинів є те, що до них заздалегідь готувалися. Їх ретельно планували, тож розкрити їх особливо важко. Самі ж потерпілі не можуть чітко вказати на винного.

Нещодавно місто облетіла інформація про земельні махінації, у котрих фігурував вищий владний істеблішмент. Чи відомо вам щось про це?

– Так, ми оскаржили по 7 пунктах рішення міської ради на травневій сесії, у липні – по 2, ще 2 на черзі. Незадоволеним відповідаю, що прокуратура працює у правовому полі і не підтримує інтереси певної групи осіб. Основне її завдання – захист інтересів людей.

Джерело "21 канал" 26 вересня 2014 р

кількість переглядів: 9179