Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.11.2015

Правоохоронні органи Закарпаття реагуватимуть на факти порушень виборчого законодавства у межах компетенції – прокуратура

Забезпечення законності проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які відбудуться 25 жовтня 2015 року  є одним з першочергових завдань органів влади та правоохоронних органів регіону.
Слід зазначити, що органи прокуратури не уповноважені здійснювати нагляд, представництво інтересів громадян або держави з питань додержання виборчого законодавства.
 
Згідно зі ст. 94 Закону України «Про місцеві вибори», скарги, що стосуються виборчого процесу, підлягають розгляду на засіданні виборчої комісії або судом.
 
Відповідно до положень Закону України «Про Центральну виборчу комісію» організацію підготовки і проведення виборів, реалізацію і захист виборчих прав громадян України, дотримання передбачених Конституцією та законами України принципів і засад виборчого процесу, контроль за додержанням вимог законодавства України про вибори та однакове застосування його на всій території України забезпечує Центральна виборча комісія.
 
Контроль за додержанням законодавства про вибори на відповідних територіях здійснюють окружні та дільничні виборчі комісії.
 
Згідно з ч. 5 ст. 3 Закону України «Про Центральну виборчу комісію» та ч. 17 ст. 28 Закону ніхто не має права втручатися у діяльність виборчих комісій, за винятком випадків, передбачених законом. Виборчий процес здійснюється на засадах законності та заборони незаконного втручання будь-кого у цей процес.
 
За приписами ч. 4 ст. 31 Закону України  «Про місцеві вибори» скарги з приводу уточнення списків виборців громадяни особисто подають до дільничної або окружної виборчої комісії чи органу ведення Державного реєстру виборців.
Прокуратура уповноважена розглядати лише матеріали виборчих комісій з ознаками вчинення злочину під час проведення виборів.  
 
Скарга виборця або іншого суб’єкта про порушення виборчого законодавства підлягає направленню виборчою комісією до правоохоронних органів на підставі рішення, яке прийнято за результатами розгляду питання на її засіданні, у разі виявлення ознак злочину чи іншого правопорушення та з урахуванням компетенції правоохоронного органу.
 
Наголошуємо, діяльність органів прокуратури ґрунтується на засадах законності, справедливості, неупередженості та об’єктивності. Втягування працівників прокуратури у політичні процеси є неприпустимим. 
 
 
Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень, запитів та зв’язків з громадськістю
прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 2599