Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.08.2020

У прокуратурі Закарпаття підвели підсумки роботи за 7 місяців 2020 року

У прокуратурі Закарпатської області відбулася підсумкова нарада, на якій обговорили результати роботи семи місяців поточного року та визначили напрямки, на які варто звернути  увагу в подальшому.
Участь у обговоренні взяли виконувач обов’язків керівника регіональної прокуратури Іван Дем’янчук, заступник прокурора області Андрій Манькут, керівники структурних підрозділів апарату прокуратури області та керівники місцевих прокуратур.
Доповідачами наголошено, що за сім місяців поточного року завдяки вжитим заходам покращилася криміногенна ситуація в області. Протягом поточного року обліковано 6269 кримінальних правопорушень, що на 14,8% менше, ніж за аналогічний період у 2019-му. При цьому майже на третину зменшилася кількість особливо тяжких злочинів.
Зафіксовано зменшення кількості кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, проти основ національної безпеки, проти виборчих, трудових та інших прав особи, проти власності та деякі інші.
Поряд з цим, на жаль, фіксуємо ріст числа злочинів проти статевої свободи та недоторканості особи.
Упродовж 2020 року результативною була робота у сфері запобігання та протидії корупції. Зокрема, за координації органів прокуратури області правоохоронними органами регіону виявлено 88 фактів вчинення корупційних злочинів (проти 54 торік). За результатами розслідування скеровано до суду 60 (проти 52) кримінальних проваджень про корупційні діяння.
Водночас, винуватими у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, судом визнано 99 осіб у 108 справах, що складає (91,6%) від загальної кількості розглянутих судами справ проти (84,3%) у аналогічному періоді минулого року (145 осіб у 162 справах).
Ефективною була й робота з викриття кримінальних правопорушень, вчинених організованими групами. Так, органами прокуратури спільно з правоохоронцями за направленими до суду обвинувальними актами знешкоджено 7 організованих груп та 1 злочинну організацію. З них: 5 – злочинних угрупувань, які займались злочинами у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, 1 – злочинна група, що вчиняли злочин у земельній сфері, 1 – злочинна група, яка займалась незаконним зберігання, перевезенням та збутом національної та іноземних валют та 1 – злочинна організація, яка займалась незаконним гральним бізнесом.
Ще одним із напрямків, де наявна тенденція до покращення результатів роботи, є представницька діяльність. До прикладу, за звітній період площа земель, які повернуті державі та земель, незаконне надання яких попереджено, склала 175 га.
Напередодні місцевих виборів, що відбудуться восени, у прокуратурі Закарпатської області наголосили на необхідності посилення роботи щодо забезпечення захисту виборчих прав громадян і недопущення скоєння злочинів проти виборчого права загалом у межах компетенції органу.
З огляду на ситуацію, особливу увагу вирішили приділити також додержанню законодавства при використанні бюджетних коштів, насамперед виділених на боротьбу з коронавірусною хворобою (COVID-19). Крім того, незмінно пріоритетними залишаються питання захисту прав та інтересів дітей, захисту довкілля, протидії корупції та організованій злочинності у всіх її проявах.
За результатами наради визначено низку заходів на наступний період.
 
Пресслужба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 1050