Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.07.2017

Закарпатські прокурори спільно з місцевими активістами протидіють злочинності та корупційним проявам в краї

Органи прокуратури Закарпатської області вкотре демонструють свою готовність до реальної співпраці з громадськістю, прокуратура активно співпрацює з усіма свідомими громадянами та організаціями, які мають бажання боротися із корупцією та злочинністю в регіоні.
Закарпатська прокуратура завжди вживає заходів реагування в межах наданих повноважень за повідомленнями як громадських організації так і мешканців краю.
Бо хто, як не прості люди з середини знають проблеми, які виникають в органах державної влади чи місцевого самоврядування з роботою яких їм доводиться стикатися чи не щодня.
Тому до прокуратури регулярно надходять сигнали від активістів і журналістів щодо тих чи інших фактів, які викликають занепокоєння чи навіть прямо свідчать про злочинну діяльність чиновників. І хоча не завжди, інформація, викладена у заявах закарпатців знаходить своє підтвердження, серед них трапляються повідомлення про реальні злочини.
Зокрема, тільки від активістів та журналістів СНК «Чоп»  з початку року до прокуратури Закарпатської області надійшло 37 звернень та повідомлень про злочини.
Частина з цих повідомлень знайшла своє продовження у кримінальних провадженнях. Згадаймо ситуацію з вагонами з лісом, які зупинені закарпатськими активістами весною 2016 року в м. Чоп, у котрих намагалися вивезти за кордон велику партію хвойної деревини. Торік прокуратурою Закарпатської області було оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення - підробка та використання завідомо підробленого документа (ч. 4 ст. 358 КК України) підприємцю, який використав підроблені сертифікати для вивезення за межі митної території України в країни ЄС 50 вагонів хвойної деревини. Досудове розслідування завершено, триває судовий розгляд.
Також, місцеві активісти регулярно звертаються з заявами про вчинення тих чи інших кримінальних правопорушень посадовцями  міських  та селищних рад. За результатами опрацювання таких заяв готується оголошення про підозру посадовим особам Полянської об`єднаної територіальної громади (колишньої Родниківської сільської ради) у вчиненні ними, спільно з підрядниками, підробки документів щодо виконання робіт та, відповідно, безпідставного перерахунку майже 200 тис грн за фактично не виконані роботи.
У  мережі інтеренет журналісти та активісти нерідко висвітлюють інформацію про ті чи інші можливі зловживання чопськими посадовцями. Прокуратура перевіряє як відомості, які поширені на інтернет-ресурсах, так і ті, що надаються  активістами і громадськими організаціями.
До прикладу, за інформацією закарпатських активістів прокуратурою було проведено перевірку відносно  одного з депутатів Чопської міської ради щодо можливого порушення вимог ст.28 Закону України «Про запобігання корупції» та наявності в її діях ознак правопорушення, передбаченого  ст.172-7 КУпАП. Встановлено, що депутат, під час засідання сесії дійсно голосувала за виділення земельної ділянки своєму братові. Зібрані матеріали скеровано для складання протоколу в УЗЕ в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України.
За фактами наданими активістами щодо порушень у сфері державних закупівель посадовими особами Чопської міської ради внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом службового підроблення (ч.1 ст.366 КК України). Наразі проводяться всі необхідні слідчі дії для повного, всебічного та неупередженого дослідження всіх обставин вчиненого злочину.
Крім того, за заявами місцевих активістів розслідується і кримінальне провадження за фактом неподачі е-декларації заступником військового комісара Закарпатського обласного військового комісаріату
Мукачівською місцевою прокуратурою розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за інформаційною довідкою щодо можливого порушення чинного законодавства службовими особами управління міського господарство виконавчого комітету Мукачівської міської ради. Йдеться про проведення тендеру на закупівлю автомобіля FIAT DOBLO COMBI, на загальну суму майже півмільйона гривень
Вказані результати співпраці можуть бути не до душі так званим «темним ділкам». Саме тому, непоодинокими є факти перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, які саме і викривають злочинні дії. Так, з початку року, лише за заявами активістів та журналістів СНК «ЧОП» розпочато ряд кримінальних проваджень за ст. 171 КК України – за фактами перешкоджання професійній журналістській діяльності.
За результатами здійснення досудового розслідування у вказаних кримінальних провадженнях Мукачівською та Хустською місцевими прокуратурами вже скеровані до суду обвинувальні акти відносно секретаря Новодавидківської сільської ради та Нижньобистрівського сільського голови, які обвинувачуються у перешкоджанні професійній журналістській діяльності.
У інших кримінальних провадженнях триває досудове розслідування, яке буде доведене до логічного завершення, адже захист професійної діяльності журналістів у всьому світі є головною ознакою цивілізованості та демократичності країни. Лише тоді, коли представник мас-медіа відчуває себе захищеним, можна говорити про реальну свободу слова в державі. До речі, у березні минулого року законодавці внесли зміни до Кримінального кодексу України, які мають підвищити рівень захищеності представників цієї професії.
До того ж, враховуючи недавні події з підпалом автомобіля активіста і журналіста, прокуратурою Закарпатської області витребувано матеріали кримінального провадження за цим фактом та подальше слідство доручене  слідчим прокуратури Закарпатської області. Також, вивчено усі аналогічні факти за минулі роки і наразі готується відповідний лист керівнику ГУНП в Закарпатській області щодо проведення службового розслідування з приводу бездіяльності працівників поліції щодо розслідування вищеназваних кримінальних проваджень.
Це справді суттєві результати. І вони показують наскільки важливою є співпраця прокуратури із громадськими організаціями та активістами.
Тому наголошуємо, що  прокуратура відкрита до співпраці з усіма активістами та громадськими організаціями і надалі будемо займати принципову позицію щодо протидії корупційним проявам, використовуючи повною мірою надані чинним законодавством повноваження. Підсумовуючи результати нашої спільної діяльності наголошуємо, що необхідно об’єднувати зусилля не тільки громадським активістам, рухам та журналістам, але й пересічним громадянам. Адже корупція навколо нас. Найболючіше – це побутова корупція, де за кожну довідку посадовці вимагають плату. Так не має бути. Тільки ваша інформація і наша подальша співпраця принесе результат.
 
 
 
 
 

кількість переглядів: 5452