Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.12.2019

Результативне блокування наркоторгівлі в Закарпатті можливе виключно завдяки скоординованій співпраці правоохоронних і судових органів

Блокування роботи наркоторгівців та притягнення їх до відповідальності одна з основних задач, яка, уже тривалий час, стоїть як виклик, перед правоохоронцями не тільки Закарпаття, а й України загалом.
 Новітні технології, що значно полегшують збут наркотиків чи психотропів, занадто м’яке законодавство, та ряд інших негативних факторів - це ті умови, в яких, на жаль, на сьогодні доводиться працювати правоохоронцям.
 Загалом, із зареєстрованих цьогоріч проваджень, упродовж 11 місяців поточного року, повідомлено про підозру у 227 злочинах у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, з них 79 - за фактами збуту.  Загалом, 40 із цих злочинів, скоєні особами, які раніше уже вчиняли кримінальні правопорушення, 9 – вчинені групою осіб, 4 – неповнолітніми або за участі неповнолітніх. Органами прокуратури затверджено і скеровано до суду 182 обвинувальні акти у вказаній категорії справ, з яких, за фактами збуту – 45.
 Так, з початку року, у результаті скоординованих дій, припинено роботу двох Інтернет-каналів у популярному месенджері. За його допомогою, через систему так званих «закладок», зловмисники налагодили систематичний збут наркотиків і психотропів.  
 Зазвичай, ця схема організовується таким чином, аби звести практично до нуля безпосередній контакт з клієнтами. Наркотики завчасно закладають по місту у різноманітних місцях і вже після онлайн-оплати, покупцю надають координати «закладки». Викриття, затримання і головне - формування доказової бази задля доведення їх вини у суді, є результатом тривалих і значних, по масштабам, спецоперацій.
 У останній такій розкритій схемі вразив вік причетних до злочину. Чотирьом неповнолітнім ужгородцям, які, за наявною інформацією, працювали «закладчиками» виявилось від 15 до 17 років. Організував усе, за матеріалами справи - 20-річний ужгородець. Цинічність і зухвалість цього злочину, зокрема, полягає і в тому, що наркоділки використовували дітей, які не в повній мірі усвідомлюють караність та суспільно–небезпеку цього злочину.
Також, з початку року припинено роботу трьох організованих злочинних угрупувань у складі 14 осіб, якими було скоєно 22 кримінальні правопорушення, пов’язані з реалізацією наркотичних засобів та психотропних речовин. По двом злочинним угрупованням матеріали скеровано до суду.
 Так, затверджено обвинувачення шести учасникам ОЗГ, які займались систематичним збутом метамфетаміну. Затримали їх 8 березня 2019 року. До цього, упродовж 4 місяців здійснювалось документування їх протиправної діяльності. В ході слідства зібрано докази того, що обвинувачені - четверо чоловіків та дві жінки, налагодили систему збуту і збували наркотичні речовини на території Закарпаття (в основному, мова йде про міста Чоп та Ужгород). За ухвалами суду, усім підозрюваним обрані запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із відносно невеликими розмірами застав, які, майже відразу, практично всіма були сплачені. Наразі справа по суті слухається у суді.
 
 На Хустщині  діяльність схожої злочинної групи припинено у серпні 2019 року. Їх протиправну діяльність правоохоронці документували з січня по серпень 2019 року.
22 серпня, на території м. Хуст та Хустського району, правоохоронцями проведено 18 санкціонованих обшуків у приватних будинках, місцях роботи та транспортних засобах фігурантів справи. У ході обшуків вилучено психотропні речовини, електронні ваги, фасовані пакетики із залишками речовини білого кольору, транспортні засоби, та значні суми готівки. У одного із затриманих правоохоронці також виявили і вилучили зброю (мисливську гладкоствольну).
Встановлено, що троє затриманих мешканців Хустського району, діючи у складі організованої групи, з метою наживи займались незаконним придбанням, зберіганням з метою збуту та  збутом метамфетаміну. Наразі їх продовжують утримувати під вартою із альтернативами внесення значних розмірів застав. Так, розмір застави, який  визначений судом організатору склав 2 млн грн. Іншим фігурантам злочину продовжено запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із альтернативами застав близько 1 млн грн кожному. Триває подальше досудове розслідування.
 Ще одне резонансне затримання  - справа, двічі підсудного і вже втретє підозрюваного у наркоторгівлі ужгородця Ф., який наразі звільнений з під варти у зв’язку із сплатою майже 600 тис грн застави. Це провадження, без перебільшень, є яскравим прикладом того, що реальна боротьба із наркоторгівлею можлива виключно завдяки співпраці правоохоронних і судових органів.
Так, згідно Закону, наразі він вважається таким, що не притягувався до кримінальної відповідальності за наркоторгівлю. Жоден вирок у двох справах, які зараз в суді, ще не проголошений. Більше того, одну із справ, обвинувачення по якій затверджено у травні 2017 року,  тільки нещодавно розпочали розглядати у суді Мукачева. Інша, з серпня 2018 року, усе ще на стадії підготовчого судового слухання, але уже в Ужгороді.
Причина - чинне законодавство. КПК визначає, що підготовче засідання можливо провести тільки за участі УСІХ обвинувачених (у кожній справі їх по троє). Судові засідання тривалий час не могли бути проведені через те, що фігуранти неодноразово не з’являлись на виклики суду. Так, обвинувачена К., яка є співучасницею по одній із справ та, разом з тим – співмешканкою ужгородця Ф., тривалий час перебувала на лікарняному через пологи та догляд за новонародженою дитиною.
 Близько 20 судових засідань не відбулись через неявку іншого обвинуваченого – Т., який є співучасником у обох справах. Наразі отримано підтвердження, що він покинув територію України та уже оголошений в розшук. Матеріали стосовно нього виділені в окреме провадження, що дає змогу продовжити розгляд по іншим фігурантам злочину.
Останні судові засідання, на яких  прокурор намагався ініціювати питання звернення застав щодо гр.Ф. у дохід держави, та відповідно -  зміну запобіжного заходу на тримання під вартою, не відбулись через не доставлення гр.Ф. до суду. На той час, він утримувався під вартою у рамках третього кримінального провадження щодо підозри у наркозбуті, слідство у якому триває.
Наразі, наступні судові засідання, на яких прокурор в чергове ініціюватиме питання  звернення застави у дохід держави призначені на 26 грудня 2019 року в  Ужгородському міськрайонному суді та 10 січня 2020 року - в Мукачівському.
Загалом, позиція прокуратури у справах пов’язаних із наркоторгівлею чітка: особам, які підозрюються чи обвинувачуються у наркоторгівлі запобіжний захід має обиратись виключно у вигляді тримання під вартою, а вироки у справах постановлятись у найбільш розумні строки. Саме на це орієнтують прокурори при розгляді відповідних клопотань.
 
 Важливим є і те, що у разі звільнення наркоторгівця з-під варти, існує небезпека впливу на потенційного свідка та його відмова від подальших свідчень у суді.
 Наразі, саме завдяки активній і принциповій позиції прокуратури області,  упродовж останнього року, судами області, з посиланням на відповідну практику Європейського суду з прав людини формується позиція,  яка дозволяє обирати за такими злочинами, як альтернативу запобіжному заходу або дуже великі суми застави, або взагалі виключно тримання під вартою.
 Такі рішення вже виносились неодноразово, і сподіваємось, на подальшу, таку ж позитивну практику суду.
 Саме така система, яка діє і активно використовується у сусідній країні Європейського союзу, показала дієві результати, у тому числі як превентивна функція. Таким чином, за умови тримання особи під вартою, підозрюваний, найперше не продовжуватиме вчиняти аналогічні злочини у майбутньому і, звісно, не ухилятиметься від досудового розслідування і судового розгляду справи.
 
Пресслужба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 1723