Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.05.2021

"Усі зусилля — на зміцнення законності в регіоні" - інтерв'ю Дмитра Казака для "Голосу України"

 
Інтерв'ю керівника Закарпатської обласної прокуратури Дмитра Казака виданню "Голос України"
 

Один із пріоритетів — протидіяти кримінальним правопорушенням у сфері довкілля

— Почнімо розмову з того, що традиційно Закарпаття — один із найспокійніших регіонів України. І все ж правоохоронцям є над чим працювати?
— Попри те, що за підсумками минулого року як загалом в Україні, так і в Закарпатській області фіксується спад рівня злочинності, прокурорам завжди є над чим працювати.
Торік нам вдалося дещо стабілізувати криміногенну ситуацію: зменшилася кількість тяжких і особливо тяжких злочинів; менше злочинів проти власності — зокрема, шахрайств, грабежів та крадіжок; менше умисних убивств, злочинів проти громадської безпеки тощо. Активно велася робота і щодо протидії організованій злочинності — викрито та знешкоджено 11 злочинних угруповань, які в складі 50 осіб вчинили 78 кримінальних правопорушень. І робота правоохоронців на цьому напрямі триває — уже за поточний рік стосовно 19 осіб завершено слідство і скеровано до суду обвинувальні акти.
Зважаючи на специфіку регіону, орієнтуємо роботу і на протидію контрабанді. Не втрачають своєї актуальності та значущості й пріоритетні напрями — протидія кримінальним правопорушенням у бюджетній та сфері земельних правовідносин.
Торік ми скерували до суду 54 та 29 обвинувальних актів відповідно. І далі спрямуємо зусилля для зміцнення законності в регіоні.
Безумовно, є низка проблем, які так чи інакше негативно позначаються на криміногенній ситуації, але органи правопорядку краю спрямовують додаткові зусилля на їх розв’язання.
— Якщо оглянутися на підсумки роботи очолюваної вами структури за минулий рік: які тенденції намітилися, що нове чи несподіване вимальовується?
— З часу мого призначення органи прокуратури в області мають чимало позитивних напрацювань. Загалом ситуація залишається стабільною: продовжуємо активно працювати на всіх напрямах прокурорської діяльності. Однак, аналізуючи фактичні показники, бачимо, число злочинів якої категорії зростає, над протидією яким явищам маємо працювати посилено.
Так, за підсумками першого кварталу спостерігається зростання показника тяжких злочинів на Свалявщині, а особливо тяжких — на Міжгірщині та Великоберезнянщині. Це при тому, що в області наявна загальна тенденція до зменшення.
Точково (на певних територіях) бачимо, що стало більше певних злочинів. На Закарпатті удвічі збільшилась кількість зафіксованих вимагань, хоча загалом у державі цей показник знизився.
Хочу відзначити тенденцію активізації роботи щодо протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля. Роботу в цьому напрямі було обговорено в березні на нараді в Офісі Генерального прокурора за присутності керівників як правоохоронних, так і державних органів України. Саме для нашого регіону надзвичайно актуальними є питання законності надрокористування (ст. 240 ККУ), вирубки та збуту лісу (ст. 246 ККУ). І для себе особисто я визначив, що в моїй діяльності як керівника обласної прокуратури ці питання стоять і стоятимуть на особливому контролі. І саме прокуратура буде спрямовувати інші правоохоронні органи для досягнення позитивного результату у протидії цим явищам.
— З 11 вересня працює оновлена після реформи обласна прокуратура. Констатовано: колектив успішно пройшов атестацію, склавши іспити на знання законодавства, співбесіду та перевірку на доброчесність. А як ви особисто оцінюєте цей період роботи?
— Справді, торік з 11 вересня запрацювали оновлені обласні прокуратури (замість регіональних), а з 15 березня 2021 року — окружні (замість місцевих). І успішне проходження трьох етапів атестації стало обов’язковим для тих, хто хотів продовжити працювати в органах прокуратури.
До реформи штат прокурорів області налічував 220 посад (85 — обласна прокуратура, 135 — окружні прокуратури). Після — це 211 посад (76 — облпрокуратура, 135 — окружні).
Тепер в обласній прокуратурі на постійній основі працюють 55 прокурорів, які успішно пройшли атестацію (22 посади вакантні).
Водночас реформа окружних прокуратур уже перебуває на завершальній стадії. Там 97 прокурорів, котрі успішно склали атестацію.
Звісно, не обійшлося без звільнень через неуспішне проходження тестувань тощо. А загалом оцінюю результати колективу позитивно.

Люди вимагають реальних результатів протидії корупції

— Корупція: з цим явищем протягом десятиліть борються начебто всі державні інституції. А простому громадянину, який постійно платить державі податки, кортить дізнатися: коли все-таки будуть зримі результати цієї боротьби?.. Якщо б продемонструвати на прикладі області?
— Проблема корупції є болючою для українського суспільства і ми звідусіль постійно чуємо про викриті випадки надання чи одержання хабарів тощо. Проте люди очікують і вимагають від держави показати конкретні результати цієї нескінченної боротьби.
Ми вживаємо всіх заходів для подолання корупції. І це не порожні слова — за 2020 рік нашими прокурорами до суду скеровано 99 обвинувальних актів щодо таких правопорушень, за три місяці поточного року — 24. Серед цих осіб — колишні чи діючи посадові особи різних установ, зокрема обласного територіального відділення Антимонопольного комітету, головного управління Держгеокадастру, посадовці РДА, міських чи селищних рад, голови ОТГ, співробітники поліції, державної лісової охорони тощо. Нещодавній приклад: у лютому Хустська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо голови сільської ради, який намагався незаконно передати у власність земельні ділянки в урочищах, що призвело до завдання 1,6 млн грн матеріальної шкоди.
Або інша ситуація — одержання 2000 доларів США неправомірної вигоди за сприяння в працевлаштуванні особи в підрозділі залізниці. Далі — посадовцям головного облуправління Держгеокадастру повідомлено про підозру в зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, а інженеру-землевпоряднику — про підозру в підробленні документів за попередньою змовою групою осіб. Встановлено, що особи незаконно виділили з державної у приватну власність 53,4 га земель попри обов’язок передати їх ОТГ. Тут слідство триває.
А от у провадженнях, у яких слідство здійснюють співробітники теруправління ДБР у місті Львові, за перший квартал уже шістьом особам повідомлено про підозри. За 2020 рік — 21 особі, а щодо 26 — обвинувальні акти скеровано до суду.
За цей самий період провадження щодо трьох осіб уже передано на розгляд судів. Одне з них — за фактом вимагання та одержання майже 4000 євро хабара за безперешкодне митне оформлення транспортних засобів на іноземній реєстрації. Слідство встановило, що кошти одержував посадовець митниці через пособників.
За період мого перебування на посаді керівника до суду скеровано обвинувальний акт щодо службової особи відділення Антимонопольного комітету України. Щодо іншого посадовця — колишнього начальника одного з відділів облуправління ДСНС — ухвалено вирок: його засудили до 5 років 6 місяців ув’язнення та конфіскації майна за хабарництво.
Інший приклад. Працівника поліції засудили до двох років позбавлення волі за зловживання впливом (ч. 2 ст. 369-2 ККУ). Він обіцяв за неправомірну вигоду вплинути на своїх колег, аби ті не втручалися у діяльність закладів державної лотереї.
Таку «послугу» для одного закладу оцінив у 25 тис. грн на місяць.
Уже за цей рік прокурори забезпечили участь у розгляді понад сотні протоколів про такі правопорушення, вчинені посадовими особами. Водночас за участю прокурорів за цей період розглянуто 149 протоколів цієї категорії. Зріс і показник притягнення осіб до відповідальності. Загальна сума штрафів за три місяці вже перевищила 50 тис. грн. І призначають їх переважно депутатам сільських, селищних рад.
Якщо говорити про категорії, то найчастіше — це порушення вимог фінансового контролю чи приховування наявності конфлікту інтересів.
— У яких структурах прокуратура фіксує найбільше зловживань з бюджетними коштами, і які наслідки цього?
— Правозахисна діяльність у бюджетній сфері визначена як один із пріоритетів у роботі прокуратури.
Уже за цей рік ми передали на розгляд судів 11 обвинувальних актів у цій сфері. За підсумками 2020-го таких було 54.
Найбільше зловживань із бюджетними коштами фіксуємо з боку посадовців органів місцевого самоврядування при проведенні капітальних та поточних ремонтів.
Наприклад, ми викрили ОЗГ із п’яти осіб, яку організував голова однієї з ОТГ Мукачівщини. Збитки державі становили понад 650 тис. грн. Через те, що особи завищували об’єми виконаних робіт із облаштування бруківки на території села, будівництва дитячих майданчиків.
Крім того, у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби гостро постає проблема раціонального та ефективного використання коштів, виділених на боротьбу з COVID-19. На жаль, і в цій сфері маємо приклади зловживань. Так, у березні завершено слідство в резонансній справі щодо закупівлі неякісних засобів індивідуального захисту для працівників медичних установ. Наслідком стало заволодіння бюджетними коштами в розмірі 29,6 млн грн.
Водночас прокуратура працює і у напрямі представницької діяльності — системно моніторяться такі ресурси, як «Prozorro», «Dozorro», «E-data», матеріали контролюючих органів. У результаті таких перевірок фіксуємо порушення з боку державних органів влади, органів місцевого самоврядування при проведенні публічних закупівель. Відповідно заявляємо позови до суду.
Торік органами прокуратури області у бюджетній сфері пред’явлено до судів 69 позовних заяв на загальну суму майже
32,2 млн грн. У поточному році — чотири позовні заяви на загальну суму 158 тис. грн, також підготовлено позовну заяву про визнання недійсними результатів публічної закупівлі та укладеного договору на загальну суму майже 2,5 млн грн.

Берегти Боржавські полонини — зобов’язання України перед Радою Європи і ЄС

— Надто актуальною є протидія розповсюдженню наркотиків...
— Незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів або прекурсорів завдає значної шкоди здоров’ю населення. Враховуючи актуальність вказаної проблеми, діяльність органів правопорядку регіону у сфері протидії наркозлочинності за координуючої ролі прокуратури переорієнтовано на документування фактів збуту дурману. Як результат, торік загалом викрито 476 злочинів цієї категорії проти 368 у 2019 році, а кількість виявлених кримінальних правопорушень, безпосередньо пов’язаних зі збутом наркотичних засобів, зросла у 2,5 раза. Попри це роботи в цьому напрямі залишається ще багато.
Лише протягом цього року до суду вже скеровано 18 обвинувальних актів, знешкоджено три угрупування. До прикладу, у січні ми спрямували до суду провадження щодо чотирьох раніше судимих мешканців міста Мукачева, які протягом шести місяців вчиняли злочини у сфері наркоторгівлі. Організатор угрупування перебуває під вартою без можливості внесення застави. Також у грудні задокументовано незаконну діяльність організованої групи, яка вчиняла злочини в цій сфері.
П’ятеро учасників нині перебувають під вартою. Організатором є мешканець Ужгородського району, раніше судимий. З лютого 2021 року провадження також у суді.
Важливим елементом у загальній системі протидії розповсюдженню наркотиків є боротьба з контрабандою наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів. На вказаному напрямі спостерігається позитивна динаміка. Так, упродовж 2020 року до суду передано 10 обвинувальних актів за ознаками вчинення злочину.
У середині минулого року вдалося завершити слідство та скерувати до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за підозрою громадянина Туреччини в замаху на контрабанду понад 220 кг героїну.
Інший громадянин Туреччини вже відбуває реальний термін ув’язнення за ту ж таки контрабанду героїну. За доводами прокурорів обласного апарату особу засудили до дев’яти років позбавлення волі, справа пройшла навіть апеляцію. Чоловік намагався провезти через кордон майже 31 кг героїну. Вартість цієї партії оцінено в понад один млн євро.
— Якось останнім часом затихає питання зведення на полонині Боржава вітроелектростанції, зате журналісти вже наввипередки волають, що тамтешні землі, на яких хочуть звести лижні витяги однойменного курорту, — під арештом. Внесіть, будь ласка, ясність з обох моментів.
— Питання законності зміни цільового призначення та надання в оренду відповідних земельних ділянок прокуратурою області ґрунтовно вивчалось. Ми бачимо інтерес та занепокоєність суспільства, тож просто не можемо стояти осторонь.
Зазначу, що впродовж грудня 2017-го — липня 2018 року головне управління Держ-геокадастру в Закарпатській області змінило цільове призначення 53 земельних ділянок загальною площею більш як 42 га та вартістю 19,5 млн грн, розміщених на хребті полонини Боржава. І надало їх в оренду для розміщення, будівництва, експлуатації і обслуговування будівель і споруд об’єкту енергогенеруючого підприємства.
При цьому відповідним органом державної влади не враховано той факт, що всі надані в оренду земельні ділянки розміщені у межах території Смарагдової мережі (Emerald Network), яка перебуває під охороною Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі 1979 року. Збереження цих територій є зобов’язанням України перед Радою Європи в рамках Бернської конвенції та Європейським Союзом в рамках Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.
Вказана територія є також ареалом проживання рідкісних видів тварин та зростання рідкісних видів рослин, занесених до Червоної книги України, що є безумовною підставою для оголошення її об’єктом природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення, а такі землі є особливо цінними.
Натомість органами Держгеокадастру відповідні землі безпідставно віднесено до земель сільськогосподарського призначення, а вимоги закону щодо порядку зміни цільового призначенням та вилучення особливо цінних земель не дотримано, що саме собою стало передумовою реальної загрози знищення унікальних природних ландшафтів Боржавських полонин, рідкісних видів флори та фауни.
З огляду на вказане, наприкінці минулого року обласною прокуратурою подано позов до господарського суду в інтересах держави в особі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України до головного облуправління Держгеокадастру та одного з підприємств краю про визнання неправомірними дій, визнання недійсними та скасування наказів щодо зміни цільового призначення землі і надання земельних ділянок в оренду, визнання недійсними договорів оренди. Судовий розгляд відповідної господарської справи триває.
— Які першочергові пріоритети ставите перед співробітниками прокуратури в поточному році?
— Намагаюся налагодити роботу так, аби ми показували достойні результати. На поточний рік серед пріоритетів — протидія організованій злочинності, злочинам у бюджетній сфері, сфері земельних правовідносин, екології. Звертається увага і на протидію домашньому насильству.
Окрім цих напрямів, особисто для себе визначив ще кілька, роботу на яких тримаю на особистому контролі. Це протидія контрабанді та таким правопорушенням проти довкілля, як незаконна рубка лісів і протиправний визиск надр.
 
Автор - Василь Нитка
Фото Олега Хававчака

кількість переглядів: 6959