Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.07.2021

Стан злочинності в області та результати роботи за І півріччя 2021 року обговорили на оперативній нараді в Закарпатській обласній прокуратурі

Результати роботи за І півріччя 2021 року обговорили в Закарпатській обласній прокуратурі на оперативній нараді. Окрім поточних показників, зупинилися і на визначенні шляхів підвищення ефективності подальшої діяльності та окреслили основні завдання на найближчий період. Участь у нараді взяли керівник обласної прокуратури та його заступники, прокурори апарату обласної прокуратури та керівники окружних прокуратур.
Керівник Закарпатської обласної прокуратури Дмитро Казак поінформував про стан злочинності в області за вказаний період. Він відзначив те, що зафіксовано спад рівня злочинності: обліковано 4897 кримінальних правопорушень, що на 13% менше, ніж торік. При цьому кримінальних проступків виявлено 1610. Суттєво зменшилася кількість особливо тяжких злочинів – з 119 до 48. Менше стало і умисних вбивств, крадіжок, грабежів, розбоїв, вимагань і хуліганств. А от шахрайств виявлено на 93,6% більше, аніж торік – 395. Вдвічі більше обліковано кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності (з 96 до 194), на 46% зросло число правопорушень у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку. Більше виявлено і фактів збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.
За перше півріччя цього року закінчено розслідування та направлено до суду з обвинувальними актами 1911 проваджень, слідство в яких здійснювали територіальні органи поліції. Серед них варто виокремити ті, які стосуються правопорушень проти довкілля – до суду пішло 25 проваджень, що втричі перевищує минулорічний показник. Під час наради керівництвом обласної прокуратури звернуто увагу на такі злочини і наголошено на необхідності й надалі сприяти збереженню законності на цьому напрямі.
Зазначено, що активізації потребує координація правоохоронців у частині розслідування корупційних правопорушень, правопорушень у бюджетній і земельних сферах.
На нараді підсумовано і стан боротьби з організованою злочинністю в регіоні. Так, за пів року викрито 8 злочинних угруповань, обвинувальні акти щодо них направлено до суду. Особи обвинувачуються за фактами незаконного переправлення осіб через державний кордон, розкрадання коштів територіальної громади, вчинення злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, сфері службової діяльності тощо.
Щодо проваджень, підслідних органам ДБР, то за аналізований період за процесуального керівництва прокуратури до суду скеровано 14 обвинувальних актів щодо 17 осіб: 4 працівників державної лісової охорони, 5 працівників митної служби та 6 працівників поліції.
Окремо на нараді згадано і про наявні позитивні тенденції на напрямі представницької діяльності. За позовами органів прокуратури області судами відкрито провадження на загальну суму 654,1 млн грн (за аналогічний період 2020 року – 178,5 млн грн).
З них на понад 552 млн грн – з питань земельних відносин, 76,2 млн грн – у бюджетній сфері, 15,9 млн грн – у сфері охорони навколишнього природного середовища, майже 16 млн грн – з питань державної і комунальної власності понад 18,5 млн грн. – про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями.
Судами області задоволено 43 позови на 173,5 млн грн (проти 63,3 млн грн за аналогічний період минулого року, або +110%).
Загалом координаційними зусиллями органів прокуратури вдалося зменшити рівень злочинності в регіоні, однак учасниками наради визначено, в яких сферах прокурорська діяльність потребує найбільшої активізації у подальшому, та заплановано ряд заходів для цього.
 
Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1405