Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.12.2013

Територіальній громаді Мукачева заподіяно шкоду на суму понад півмільйона гривень - прокуратура підозрює у зловживаннях службових осіб виконавчого комітету Мукачівської міської ради

11 грудня, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальні правопорушення з попередньою правовою кваліфікацією за ч.1 ст.275 КК та ч.2 ст.364 України (порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд та зловживання владою або службовим становищем).

 Як повідомив заступник прокурора м. Мукачева Андрій Малинич: «Нами проведено перевірку з питань додержання органами державного контролю,органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування вимог Земельного кодексу України, Законів України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про пожежну безпеку», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про захист прав споживачів» та іншого законодавства при здійсненні суб’єктами господарювання міста діяльності, яка пов’язана із зберіганням, транспортуванням та реалізацією газу і нафтопродуктів».
    «Встановлено, що в період вересня–жовтня 2011 року, службові особи виконавчого комітету Мукачівської міської ради, зловживаючи службовим становищем, діючи на користь третіх осіб, у порушення вимог ст. 134 Земельного кодексу України (у редакції чинній на момент укладення правочину),без проведення передбачених нормативними актами земельних торгів, здійснили незаконне відчуження на користь одного з товариств, земельної ділянки комунальної форми власності площею 0,3 га»- зазначив прокурор.
     «У процесі викупу земельної ділянки покупцем сплачено до бюджету понад 234 тис.грн, водночас нормативно-грошова оцінка земельної ділянки складає близько 817 800 грн. та за вимогами ст. 136 ч. 3 п. б Земельного кодексу України (у редакції чинній на момент вчинення діяння) повинна становити стартову ціну продажу на земельних торгах» - пояснив Андрій Андрійович.
     «Таким чином, - наголошує прокурор, - внаслідок незаконних дій службових осіб виконкому Мукачівської міської ради інтересам територіальної громади заподіяно матеріальну шкоду на суму понад 583 тис. грн»
     В подальшому, на вказаній земельній ділянці в порушення «Правил охорони електричних мереж», в охоронних зонах повітряної електромережі потужністю 110 кВт, збудовано автозаправну станцію. При цьому, проектна документація і будівництво погоджені відповідними органами контролю, а збудовані з порушенням норм об’єкти прийнято і введено в експлуатацію.
    «Перевірка з цих питань триває, - зазначив заступник прокурора міста, - оскільки подібні порушення наразі фіксуються в ході наглядової перевірки і на інших об’єктах». Також він зазначив, що прокуратура планує ініціювати питання знесення незаконно збудованих об’єктів у порядку ст. 376 Цивільного кодексу України, як споруджених з істотним порушенням державних будівельних норм».

Довідка:

ч.2 ст. 364 КК України - зловживання владою або службовим становищем , тобто умисне, з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, - карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною
діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від п'ятисот до
тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


ч.1 ст. 275 КК України - порушення правил, що стосуються безпечного
використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд, особою, яка зобов'язана дотримувати таких
правил, якщо це створило загрозу загибелі людей чи настання інших
тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого, - караються штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних
мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до
двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з
позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною
діяльністю на строк до двох років або без такого.



Прес-служба прокуратури Закарпатської області
кількість переглядів: 654