Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.12.2017

В прокуратурі Закарпатської області проведено спільну нараду керівників правоохоронних та інших державних органів краю щодо покращення медичного забезпечення в’язнів

У прокуратурі Закарпатської області, під головуванням першого заступника прокурора області Івана Шимона проведено спільну нараду керівників правоохоронних органів краю на якій обговорено стан додержання вимог законодавства щодо медичного забезпечення ув’язнених осіб в ізоляторах тимчасового тримання Головного управління Національної поліції в Закарпатській області та в спеціальних палатах для лікування взятих під варту і засуджених осіб територіальних медичних закладів.

 

Зазначено, що незважаючи на проведену у 2017 році роботу, спрямовану на покращення медичного забезпечення в’язнів, окремі упущення та прорахунки продовжують мати місце.

Перевірки засвідчили що працівниками ізоляторів тимчасового тримання все ще допускають порушення вимог Законів України «Про Національну поліцію», «Про попереднє ув’язнення», «Про лікарські засоби», «Основи законодавства України про охорону здоров’я», Інструкцій про роботу ізоляторів тимчасового тримання органів внутрішніх справ України, та інших нормативних документів в частині медичного  забезпечення в’язнів.      

Як зазначив перший заступник прокурора області, керівництву ГУНП в Закарпатській області слід посилити контроль за діяльністю підпорядкованих працівників територіальних органів поліції, зокрема щодо забезпечення взятих під варту осіб необхідною медичною допомогою, належними санітарними умовами тощо.

Серед недоліків та упущень називалися лише ті, які суттєво впливають на умови тримання в`язнів. Зокрема, йшлося про необхідність належного зберігання наявних у кімнаті медичного працівника лікарських засобів. Та суворого дотримання  вимог Закону України «Про лікарські засоби» стосовно утилізації та знищенню тих препаратів, термін придатності, яких закінчився. Адже встановлено факти порушення вказаних вимог працівниками ІТТ.

До того ж, Іван Шимон наголосив, що перевіркам встановлені й інші суттєві порушення, такі як відсутність у окремих аптечках кровозупинних, знеболювальних, жарознижувальних препаратів та матеріалів для перев’язок, а умови зберігання медичних препаратів в ІТТ не завжди дотримується, що може негативно відобразитися на їх фармакологічних властивостях.

        Окремо зупинилися на спеціальних палатах для лікування взятих під варту і засуджених осіб, адже перевірки їх функціонування показали, що частина вказаних палат не обладнана у відповідності до вимог законодавства.  

Наголошувалося на необхідності строго дотримуватися вимог законодавства щодо належного облаштування таких палат. Адже саме порушення цих вимог призвело до того, що ув’язнений, який перебував на стаціонарному лікуванні у такій палаті в Ужгородській центральній міській клінічній лікарні, в ніч з 19 на 20 серпня втік з неї.

З метою усунення виявлених недоліків у роботі, підвищення її ефективності на нараді

затверджено ряд спільних заходів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 2344