Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.12.2022

На Закарпатті викрито злочинну організацію, що масово виготовляла та постачала психотропи по Україні

   

За процесуального керівництва Ужгородської окружної прокуратури та Закарпатської обласної прокуратури викрито злочинну організацію, яка займалася незаконним виготовленням особливо небезпечного психотропу – PVP – та налагодила канал його розповсюдження по Україні. Для цього функціонував спеціальний Telegram-канал, через який велися домовленості щодо постачання забороненої речовини клієнтам.

Слідством встановлено, що до організації входило близько десятка осіб. Вони ж, своєю чергою, залучали до протиправної діяльності громадян по різних регіонах країни, розширюючи мережу збуту «товару». Учасники організації підшукали будинок в одному з сіл Ужгородського району, який перетворили на так звану лабораторію із виготовлення психотропів, обладнавши всім необхідним устаткуванням. Туди оптовими партіями доставляли прекурсори – хімічні речовини, з яких і виготовляли PVP.

Відправку готового товару по Україні контролював один із співорганізаторів – мешканець Одеської області. Перебуваючи в Ужгороді, він систематично здійснював поштові відправлення великих партій психотропу спільникам для подальшої реалізації. У вересні цього року, під час чергового такого факту, чоловіка викрили та затримали. Включно зі вказаним фігурантом в межах кримінального провадження було затримано 13 громадян. Про підозру повідомлено 16 особам. Серед них – мешканці Ужгорода, Києва, Житомира.

Днями проведено понад 50 обшуків житла, транспортних засобів, складських приміщень як на Закарпатті, так і на території Києва, Київської, Житомирської, Івано-Франківської, Миколаївської, Дніпропетровської, Вінницької, Львівської, Одеської та Сумської областей.

Знайдено та вилучено докази злочинної діяльності: близько 30 кг наркотичних засобів і психотропних речовин, прекурсори – сировину для виготовлення PVP – вагою понад 2 т, десяток транспортних засобів, устаткування для підпільної лабораторії та фасувальні пакети для відправки готових речовин, готівкові кошти, чорнові записи, телефони та банківські картки.

Вартість вилучених заборонених речовин на «чорному ринку» становить понад 45 млн грн.

Триває досудове розслідування за фактами створення злочинної організації та участі в ній, незаконного придбання, зберігання та перевезення прекурсорів, а задля збуту – і психотропних речовин, а також організації місця для незаконного виготовлення останніх (ч.ч. 1, 2 ст. 255, ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 311, ч. 2 ст. 317 КК України).

Злочинну діяльність викрито за матеріалами УСР в Закарпатській області ДСР НПУ прокурорами спільно зі слідчими Нацполіції Закарпаття, оперативниками ДСР та ДБР кількох областей із залученням Закарпатьського управління ДВБ НПУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1414