Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.02.2023

На Ужгородщині до кримінальної відповідальності притягнули водіїв, що намагалися «відкупитися» від поліцейських хабарями

   

За процесуального керівництва Ужгородської окружної прокуратури протягом січня цього року у 7 кримінальних провадженнях щодо надання громадянами неправомірної вигоди службовим особам (ч. 1 ст. 369 КК України) завершено досудове розслідування та обвинувальні акти скеровані до суду. Трьом закарпатцям з числа обвинувачених вже оголошено вироки.

На розгляд судів Ужгородського району скеровані провадження щодо випадків надання патрульним поліцейським хабарів, зафіксовані у червні, а також жовтні-листопаді минулого року. За неправомірну вигоду водії намагалися «відкупитися» від складання на них протоколів за адміністративні правопорушення. Йдеться як про перевищення швидкості, керування автомобілем без посвідчення водія, так і про випадки водіння у стані алкогольного сп’яніння, що є неприпустимим.

До прикладу, житель Ужгородщини, порушуючи ПДР, напідпитку в’їхав в огорожу будинку в с. Барвінок та за 100 доларів США намагався уникнути покарання та домовитися з правоохоронцями про видалення відеозапису, який засвідчував скоєння ДТП. А мешканець Тячівщини за нескладання на нього протоколу про керування автомобілем у стані сп’яніння (ст. 130 КУпАП) пропонував патрульним 500 євро.

Трьох обвинувачених вже засуджено за пропозицію хабаря. Їм призначено покарання у виді штрафу, загальна сума якого – 51 тис. грн. А грошові кошти, які кожен із закарпатців планував надати як неправомірну вигоду, підуть у дохід держави. Йдеться про 500 євро та 9 тисяч гривень. Щодо чотирьох інших фігурантів судові розгляди ще тривають.

Нагадаємо, Кримінальним кодексом України передбачена кримінальна відповідальність як за одержання хабаря, так і за його пропозицію, обіцянку чи надання. І за вчинення таких дій особа відповідатиме згідно з законодавством.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 967