Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.03.2023

На Закарпатті настоятеля одного з храмів УПЦ МП підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі

   

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури настоятелю одного з соборів в Ужгороді повідомлено про підозру у розпалюванні релігійної ворожнечі та ненависті (ч. 1 ст. 161 КК України).

За версією слідства, протоієрей під час богослужінь образливо висловлювався щодо віри та переконань прибічників ПЦУ, що протягом тривалого часу формувало нетерпиме та вороже ставлення у суспільстві. Відеозаписи та трансляції проповідей поширювались на сторінках храму у соціальних мережах та його офіційному сайті.

Неодноразово настоятель дискредитував вірян ПЦУ, називаючи «безбожниками», а саму церкву ототожнював з «пустим безблагодатним підвалом з павуками», «конфесією мерців».

Під його критику підпадали й ті, хто підтримував перехід УПЦ до ПЦУ. Священнослужитель ототожнював це з «втратою Господа», а здобуття Православною церквою України Томосу представляв своїм прихожанам як одержання «фальшивої бумажки» та «безумство кучки не православних людей».

Таким чином встановлено, що протоієрей публічно транслював гостру неприязнь до іншої церкви, збурюючи релігійне протистояння в регіоні.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі ГУ Нацполіції Закарпаття за оперативного супроводу Управління СБУ в Закарпатській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 806