Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.03.2023

Добровільно співпрацювали з окупантами: повідомлено про підозру трьом мешканцям Херсонщини

   

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури трьом жителям Херсонщини заочно повідомлено про підозру, двом – у державній зраді в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України) та одному – у добровільному зайнятті посади у псевдоправоохоронному органі на тимчасово окупованій території (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

За інформацією слідства, чоловіки добровільно погодились співпрацювати з ворогом та погодились очолити незаконно створені у тимчасово окупованому Херсоні та області установи. Так, один з громадян погодився на пропозицію окупантів, обійняв посаду «голови Горностаївської територіальної громади» та розпочав здійснення управлінської діяльності, маючи на меті не допустити контроль української влади над цією територією.

Крім того, псевдоочільник громади співпрацював з представниками ФСБ РФ. Встановлено, що на їх прохання він завербував жителя Херсонщини. Перед ним було поставлено завдання виїхати на Закарпаття, збирати там інформацію про ЗСУ, керівників особового складу та переміщення військової техніки й доповідати про це російським спецслужбам.

Інший підозрюваний у державній зраді за взірцем рф реорганізував медичну установу, яку очолював, у «государственное бюджетное учреждение здравоохранения «Херсонский областной центр гигиены и эпидемиологии» та був призначений окупантами так званим в.о. головного лікаря. Водночас херсонець брав участь у проросійських громадських заходах, де відкрито пропагував ідею розвитку регіону «тільки в єдності з росією» та підтримував окупацію Херсонщини та АР Крим.

Підозрюваний у колабораційній діяльності громадянин зайняв псевдопосаду начальника у незаконно створеному правоохоронному органі з питань виконання покарань – «Управлении службы исполнения наказаний по Херсонской области». До аналогічних дій закликав і інших співробітників виправної колонії. Після звільнення Херсона в листопаді минулого року разом із окупантами виїхав на підконтрольну їм територію, у м. Нова Каховка, та продовжив співпрацювати з ворогом там. Туди ж було переміщено і незаконно створений орган.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснює Управління СБУ в Закарпатській області.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 781