Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.04.2013

За втручання прокуратури скасовано 17 з 18-ти дозволів на видобування піщано-гравійної суміші

Закарпатською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері вжито заходів для скасування 17-ти з 18 дозволів щодо проведення робіт по розчистці та регулюванню русел річок на землях водного фонду на території Закарпатської області.


Як поінформував Закарпатський міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері Михайло Гангур: «Нами встановлено, що протягом 2010-2011 років, уповноважений орган видав  18 дозволів щодо проведення робіт по розчистці та регулюванню русел річок на землях водного фонду на території Закарпатської області. Вказані дозволи відповідно до Порядку видачі дозволів на проведення робіт на землях водного фонду, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 557 від 12 липня 2005 року є нечинними, так як згідно з вимогами вищевказаного Порядку, дозволи на проведення робіт, пов'язаних з природоохоронною та протипаводковою діяльністю не видаються. До того ж, з 13 січня 2012 року, коли вступив у дію Закон України "Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності", орган, який видавав такі дозволи більше  не уповноважений на це. Відтак, за втручання міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері усі нечинні дозволи було скасовано».
Михайло Гангур додав, що «Очолюваною ним прокуратурою протягом минулого та поточного року вже проведено 7 перевірок з питань додержання вимог законодавства щодо охорони та раціонального використання надр, в тому числі при видобуванні піщано-гравійної суміші. Нами виявлено, що на території області продовжується незаконне видобування андезитів та туфів як суб’єктами господарювання, так і фізичними особами. Особливо актуальною ця проблема є для Іршавського, Мукачівського, Тячівського та Ужгородського районів».
«Проблему незаконного вибору піщано-гравійної суміші з русел річок та прибережних захисних смуг необхідно вирішувати спільно», - наголосив прокурор. «Проте, органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, замість здійснення контролю за додержанням порядку з цих питань на ввіреній їм території, самоусуваються від такої роботи». «Натомість, Закарпатською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері вживатимуться усі можливі заходи для недопущення подібних фактів на території краю» – запевнив Михайло Гангур.


Прес-служба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 76681