Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.02.2014

До прокуратури надійшло майже 10 тисяч звернень від закарпатців

    

     «Вирішення питань, що найчастіше порушувались у зверненнях переважно стосувались діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та порушень у сфері комунального господарства, надання послуг, соціального захисту населення, оформлення права власності на земельні ділянки, їх реєстрації тощо» - пояснив заступник прокурора області Михало Хиля.

     «Як і раніше, закарпатці звертаються до нас практично з будь якими питаннями. Але це добре. Адже велика кількість звернень в органи прокуратури, а їх торік було майже 10 тисяч, свідчить і про довіру до нас людей, тим самим спонукаючи до глибшого розуміння міри відповідальності перед громадянами. Ми для усіх знаходимо час і, у міру можливості, допомагаємо»- повідомив заступник прокурора області.

     «У законі виписано, що органи прокуратури розглядають звернення громадян в тому випадку, якщо певні органи державного контролю або виявили бездіяльність на цьому напрямку, або особа не згідна з його рішенням. Тобто якщо первинні звернення громадян надходять із заборгованості по зарплаті – ми ці первинні звернення відправляємо до відповідної інспекції праці і чекаємо на підсумки перевірки. Якщо виявляють порушення, які є кримінально карними, - інспекція направляє нам матеріали, і вже тоді прокурор розпочинає кримінальне провадження за цими фактами» – продовжив прокурор.
      Оскільки вирішення значної кількості звернень належало до компетенції органів державної влади, органів місцевого самоврядування, контролюючих органів і суду, майже 40% скарг було скеровано органами прокуратури області за належністю до цих органів.
       Це пояснюється змінами у законодавстві з питань діяльності органів прокуратури та орієнтуванням підпорядкованих прокурорів на недопущення підміни органів виконавчої влади, державного нагляду (контролю).

       Розглянувши звернення з питань оплати праці, органами прокуратури розпочато кримінальне провадження, внесено подання, до міськрайсудів заявлено позовну заяву та 58 заяв про видачу судових наказів на загальну суму майже 250 тис.грн.
      Вирішено 5662 звернення. За напрямками прокурорської діяльності найбільше звернень вирішено з питань досудового розслідування та з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів. Переважна їх більшість стосувалася захисту конституційних прав і свобод громадян.
      Левова частка з питань досудового розслідування становлять скарги на дії слідчих МВС становлять - 57%. Найбільше скарг вирішено апаратом прокуратури області - 897, інші прокурорами міст і районів.
       Дана ситуація пояснюється не тільки погіршенням економічного становища громадян, внаслідок економічної кризи, порушеннями їх конституційних прав керівництвом підприємств, установ і організацій, органів місцевого самоврядування та державної виконавчої влади, а також бездіяльністю контролюючих органів, несвоєчасним реагуванням на порушення законів.
     Недостатня активність органів державного контролю щодо усунення земельних правопорушень зумовила надходження 331 звернення з цих питань до органів прокуратури області. Третина таких звернень вже вирішена відділом захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин.
     Прокурорами прокуратури області вирішена основна частка звернень з питань нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Мовою цифр за результатами розгляду звернень громадян органами прокуратури області торік прийнято 142 постанови про проведення перевірок, розпочато два кримінальні провадження, які після закінчення досудового розслідування скеровані з обвинувальними актами до суду.
     Окрім того, нами внесено 52 подання, скасовано 13 незаконних актів, 41 посадову особу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування притягнуто до дисциплінарної відповідальності, у тому числі 7 - органів державного контролю, за актами прокурорського реагування відшкодовано понад 6 тис. грн., заявлено позови на суму 362 тис.грн.
      У майже 90 % випадках від загального числа задоволених звернень - поновлено конституційні права і свободи громадян з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів.

     Як бачимо, хоча в області функціонує понад півсотні контролюючих та кілька правоохоронних органів, люди все ж шукають захисту в прокуратурі.



Прес-служба прокуратури Закарпатської області
кількість переглядів: 2620