Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.06.2014

Упродовж останніх місяців значно підвищилася ефективність прокурорської діяльності прокуратури Закарпаття

             

З часу подій, коли змінилося життя нашої країни, а це відносно невеликий проміжок часу, органами прокуратури області розпочата активна робота щодо утвердження законності, яка вже принесла перші суттєві результати. Значно підвищено ефективність роботи прокурорів  з нагляду за додержанням і застосуванням законів.

За документами прокурорського реагування за березень-травень 2014 року відшкодовано близько 2 мільйонів гривень, з яких понад 780 тисяч - до бюджету. До відповідальності вже притягнуто майже 690 посадових осіб, у тому числі 272 – органів державного контролю. За наслідками проведених перевірок розпочато 44 кримінальні провадження, з яких 4  - у сфері транспорту. У 11 кримінальних провадженнях обвинувальні акти вже скеровані до суду. Заявлено позовів на суму близько 6 млн.грн.

Досягнуто позитивних результатів при здійсненні досудового розслідування слідчими прокуратури області. За три останні місяці у 15 кримінальних провадженнях обвинувальні акти вже скеровані до суду.

Відбулось і переформатування та оновлення прокуратури. Як відомо, ефективність роботи будь-якого органу залежить від укомплектування його кваліфікованими працівниками, здатними на високому фаховому рівні вирішувати поставлені перед усіма нами складні завдання. Тому, наразі, продовжується оновлення кадрового потенціалу органів прокуратури області.

Змінено двох заступників прокурора області, оновлено керівний склад прокуратур міста Ужгорода, Хустської міжрайонної прокуратури. Нещодавно призначено нових керівників у прокуратурах міста Мукачевого та Рахівського району.

Здійснено необхідні зміни у структурних підрозділах прокуратури області. Підбір кадрів відбувається виключно за професійним принципом. До призначення на керівні посади висуваються найбільш підготовлені прокурорські працівники, які мають системні професійні знання, досвід роботи, успішно виконують службові обов’язки, володіють організаторськими здібностями та належними моральними якостями.

Фактично за невеликий проміжок часу робота правоохоронних органів по боротьбі з корупцією значно активізувалася. За останні три місяці (березень-травень) правоохоронними органами області розпочато 39  кримінальних проваджень щодо корупційних правопорушень, по яких  до суду вже передано 21 обвинувальний акт. Більшість з них на пріоритетних напрямках: у сфері земельних відносин, охорони довкілля, у бюджетній. Є кримінальні провадження щодо злочинів вчинених працівниками Міндоходів, працівниками ОВС, військовослужбовцем, держвиконавцем та сільськими головами.

У квітні місяці прокуратурою області затверджено та передано до Ужгородського міськрайонного суду обвинувальний акту у кримінальному провадженні за підозрою заступника начальника управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів – начальника відділу ліцензування Головного управління Міністерства доходів і зборів України в Закарпатській області за ч. 4 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди), який у січні 2014 року одержав від закарпатця неправомірну вигоду – 5 тис. дол.. США, за видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями.Справа вже знаходиться на розгляді в суді.

          У травні прокуратурою області затверджено та передано до Мукачівського міськрайонного суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за підозрою старшого оперуповноваженого СКР Мукачівського МВ УМВС України в області та оперуповноваженого СКР  Мукачівського МВ УМВС України в області, які одержали від жінки      неправомірну вигоду у розмірі 15 тис. грн., за непритягнення її сина до кримінальної відповідальності. Наразі судовий розгляд по цій справі також триває.

         Для порівняння: за січень-березень 2014 року до суду було скеровано лише 6 обвинувальних актів. А якщо порівнювати з минулим роком, то робота правоохоронних органів у цій сфері покращилась у 3,5 рази. 

        Позитивних результатів досягнуто і у протидії адміністративним корупційним правопорушенням. За два останні місяці спеціально уповноваженими суб’єктами надіслано до суду 34 протоколи цієї категорії (більше в 2,3 рази). Притягнуто до відповідальності з накладенням штрафу 25 осіб. При цьому жоден протокол не був закритим у суді (торік- 4).

        Продовжуюючи виконувати функцію нагляду за додержанням і застосуванням законів,  за три останні місяці за документами закарпатських прокурорів скасовано вже 88 незаконних актів, тоді як за січень-лютий таких було лише 11.

Відкрито кримінальне провадження у сфері захисту державної та комунальної власності. Також, внесено 19 подань, до відповідальності притягнуто 17 осіб, вжито заходів до бюджетного відшкодування на суму 361 тис. грн. до судів пред’явлено 20 позовів вказаної категорії на суму  понад 1,1 млн. грн., задоволено 8 позовів на суму 342 тис. грн.

За останні місяці підвищено ефективність роботи у сфері захисту прав платників податків. За цей час органами прокуратури області розпочато кримінальне провадження, внесено 11 подань, а до відповідальності притягнуто вже 16 службових осіб.

Крім цього, за результатами розгляду повідомлення приватного підприємця на телефон «гарячої лінії», прокуратурою міста Ужгорода розпочато кримінальне провадження за фактом службового підроблення, досудове розслідування в якому проводить слідчий відділ прокуратури області.

 Що стосується завжди актуального для нашого краю напрямку - захисту держави та громадян у сфері охорони природного середовища, то за результатами 87-ми перевірок зареєстровано 15 кримінальних проваджень, а у 5-ти з них - обвинувальні акти вже скеровані до суду.

         Внесено 83 подання на усунення порушень вимог природоохоронного законодавства, за результатами яких до відповідальності притягнуто 187 посадових осіб, з яких 149 - органів контролю, до бюджету відшкодовано понад 250 тис. грн.

Не менш актуальним для Закарпаття є питання додержання вимог лісового законодавства. Розуміючи це, прокурором області посилено наглядову діяльність на цьому напрямку. Зокрема, лише природоохоронною прокуратурою вже проведено 17 прокурорських перевірок, за результатами яких зареєстровано 4 кримінальні провадження, внесено 10 подань про усунення порушень законодавства, до відповідальності притягнуто 66 службових осіб та відшкодовано понад 35 тис.грн. Внаслідок вжитих заходів зменшується загальна кількість вчинених самовільних рубок.  

Звичайно, є ще багато проблем у цій сфері,  тому прокурори і надалі будуть працювати над утвердженням верховенства права.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 2342