Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.06.2014

Прокуратура демонструє відкритість до діалогу з громадськістю та готовність до результативної співпраці

Сьогодні, 4 червня відбулась анонсована зустріч керівництва прокуратури Закарпатської області з представниками громадськості краю.

Під час зустрічі обговорено ряд актуальних питань щодо стану законності на Закарпатті та роботи органів прокуратури області. Зокрема, прокурор області Олег Сидорчук проінформував присутніх про кадрові зміни - нові призначення, а також досягнуті результати роботи.

 

Повідомив, що для покращання роботи органів прокуратури з громадськістю при прокуратурі Закарпатської області утворена Консультативна рада, яка обрала своїм головою Олександра Бондаренка. Також на сайті прокуратури області створена відповідна рубрика, де висвітлюється робота консультативної ради.

 

Небайдужі представники громадськості прийшли висловити свої думки з приводу конкретних  наболілих питань, тих, які потребують якнайшвидшого вирішення. Зокрема, представник Закарпатського люстраційного комітету Ілля Одокст підняв питання земельного законодавства і поросив прокурорів ще більш посилити нагляд за законністю на цьому напрямку.  

 

Громадський активіст, викладач, к.е.н. Вікторія Слюсаренко висловила ряд тверджень щодо необхідності зміцнення економіки, створення нових робочих місць та відповідно наповнення бюджету. А також закликала прокурів жорсткіше реагувати на випадки, коли податковими органами накладаються незаконні фінансові санкції на приватні підприємства. 

 

Адвокат та правозахисник Анастасія Бачинська зауважила, що є великий позитив у тому, що прийнято закон «Про доступ до публічної інформації» - це багато в чому допомагає громадськості, проте, звернула увагу на те, що не усі чиновники виконують вимоги цього закону, а тому просить прокурорів посприяти у притягненні винних у його порушенні до відповідальності.  

 

У  виступі доцента УЖНУ, голови Закарпатської обласної громадської ради Івана Габора  йшлося про те, що такі зустрічі надзвичайно корисні і прокуратура отримавши кредит довіри від суспільства має  шанс використати його повною мірою для відновлення свого авторитету.

 

Представник ГО «Сила народного контролю» Сергій Мацко сказав, що слід активніше боротися із незаконними рубками, у чому керівництво прокуратури його повністю підтримало. Прокурор області закликав громадськість долучатися до виявлення фактів незаконних рубок і повідомляти про них правоохоронців, адже  часто вони вчиняються самими охоронцями лісу чи за їх сприяння – про це свідчить велика кількість кримінальних проваджень та притягнутих до відповідальності і посадовців, які мали б охороняти «легені Карпат».

 

Громадських активістів також цікавили питання що стосуються боротьби з корупцією.  На що прокурор області Олег Сидорчук зазначив, що справді, головним ворогом нашої держави у внутрішній сфері є корупція. У прокуратурі області нещодавно з цих питань була проведена координаційна нарада, яка принесла свої позитивні наслідки. Фактично за невеликий проміжок часу робота правоохоронних органів по боротьбі з корупцією значно активізувалася. За останні три місяці (березень-травень)правоохоронними органами області розпочато 39  кримінальних проваджень щодо корупційних правопорушень, по яких вже до суду передано 21 обвинувальний акт.

 

Що стосується прокуратури, та викоренення корупції з наших рядів – то прокурор області зауважив: «Особисто я хочу аби прокуратура змінилася і докладаю для цього максимум зусиль. Вже проведено ряд кадрових призначень та ротацій, в прокуратурі працює «телефон довіри» та електронна скринька довіри на яку можна повідомляти про будь-які незаконні вчинки працівників прокуратури. Ми не будемо захищати працівників, які самі переступають межу Закону. Як приклад цьому нещодавні події, коли працівниками ГПУ викрито факт одержання начальником відділу прокуратури Закарпатської області неправомірної вигоди в розмірі 8 тисяч доларів США. Досудове слідство за цим фактом триває, відносно правопорушника обрано запобіжний захід. Тобто ми не намагаємося приховати такі випадки, ми намагаємося позбутися їх і створити умови аби подібне було неможливим».

 

Відтак, подякувавши один одному за присвячений зустрічі час, сторони погодились, що прокуратура демонструє відкритість до діалогу з громадськістю та  готовність до результативної співпраці задля відновлення довіри до правоохоронних органів і зміцнення законності на території області.

 

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кількість переглядів: 3618