Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.06.2014

Прокуратура області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні розпочатому за фактом розпалювання національної ворожнечі та ненависті

            

 Слідчим відділом СБ України в Закарпатській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за ч. 1 ст. 161 КК України - порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань відносно редактора газети «Рабоче-крестьянская правда», процесуальне керівництво у якому здійснює прокуратура області.

 

Наразі встановлено, що в ряді публікацій нещодавно поширеної на території міст Ужгорода та Мукачевого газети «Рабоче-крестьянская правда», наявні висловлювання щодо розподілу населення України згідно їх мовної відмінності, суспільно-політичних поглядів, історичними аспектами розвитку територій проживання на "націоналістів", «бендерівце-фашистів», та ін.

 

Вказані матеріали відтак, провокують ріст національної ворожнечі та ненависті, а також містять латентні заклики до необхідності збройного спротиву між жителями України.

 

На даний час, правоохоронцями встановлюється можлива причетність редактора газети до політичних об’єднань, партій чи рухів.

 

Довідка:

ч. 1 ст. 161 КК України - умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образа почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками - караються штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 2998