Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.06.2014

Тривають прокурорські перевірки у сфері оздоровлення та відпочинку дітей

                         

Питання захисту прав і свобод дітей постійно перебувають у полі зору прокуратури Закарпатської області. У розпал літнього періоду пріоритетом правозахисної діяльності прокуратури є додержання законодавства щодо оздоровлення та відпочинку дітей, передусім тих, хто потребує підтримки держави.

 

У зв’язку з цим, прокуратурою проводяться перевірки на даному напрямі, якими охоплено широкий спектр питань. Під особливою увагою прокурорів – організація оздоровлення дітей та умови перебування їх в закладах відпочинку, додержання в цих закладах санітарного та епідеміологічного благополуччя, правил пожежної безпеки, функціонування ігрових атракціонів, дитячих гральних майданчиків біля житлових будинків тощо.

 

Під час перевірки вивчаеться також стан законності в діяльності органів влади при використанні бюджетних коштів, спрямованих на вказані цілі.

 

Так, проведеною Хустською міжрайонною прокуратурою перевіркою встановлено, що у 2014 році заплановано оздоровлення 200 дітей пільгової категорії. Однак, станом на кінець травня підготовка до проведення оздоровчої кампанії фактично не розпочата, адже Районна програма оздоровлення та відпочинку дітей на 2014 рік ще не була затверджена, фінансування заходів щодо оздоровлення та відпочинку не передбачено.

 

Відтак, прокурор направив подання з вимогою вжити заходів щодо усунення порушень закону, причин та умов, що їм сприяли: вирішити питання забезпечення належного фінансування програми оздоровлення та відпочинку школярів в поточному році, забезпечити організацію оздоровчої кампанії відповідно до вимог діючого законодавства щодо оздоровлення та відпочинку дітей.Прокурорське подання вже задоволено і права дітей на відпочинок поновлено.

 

 

Аналогічну ситуацію із дитячим відпочинком виявили і прокурори Мукачівського району, провівши перевірку в Мукачівській районній раді з питань дотримання державної політики  у сфері оздоровлення та відпочинку дітей шкільного віку.

 

Встановлено, що районною програмою відпочинку дітей на 2014-2017 роки було заплановано літнє оздоровлення та відпочинок 6600 учнів шкіл при 55 загальноосвітніх закладах району, у зв’язку з чим з місцевого бюджету планувалося виділення   693 тис. грн.

 

У тому числі було заплановано оздоровлення: 150 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 100 дітей-інвалідів, 15 дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, 1000 дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей, 1030 дітей працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села та 1400  талановитих та обдарованих дітей. Однак, підготовка до проведення оздоровчої кампанії не була розпочата.

 

Прокуратура направила відповідне подання з вимогою вжити невідкладних заходів для забезпечення належного фінансування оздоровлення та відпочинку дітей.

 

       Відтак, лише після втручання прокуратури вказані порушення в Хустському районі вже усунуто та забезпечено запланований дитячий відпочинок, а в Мукачівському районі питання ще перебуває на вирішенні.

 

З метою оперативного реагування на порушення прав дітей на відпочинок та оздоровлення з боку працівників органів виконавчої влади, закладів освіти, охорони здоров'я, соціального захисту просимо повідомляти прокуратуру Закарпатської області.

 

 

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

 

 

кількість переглядів: 2707