Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.06.2014

З початку року вже розпочато 52 «корупційні» кримінальні провадження

10 підозрюваних посадовців відсторонено, двох - взагалі звільнено

У прокуратурі Закарпатської області відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів області щодо стану та ефективності протидії правоохоронних органів області корупційним правопорушенням та організованій злочинності.                          

Відкриваючи нараду прокурор області Олег Сидорчук зауважив: «Винесене на розгляд даної координаційної наради питання є надзвичайно актуальним як для держави в цілому так і для нашого регіону зокрема. Корупцію визнано однією з найбільш значущих глобальних проблем держави, протидію якій віднесено до пріоритетних напрямків діяльності правоохоронних органів. Наша ціль - радикальне подолання цього негативного явища. Тому, необхідно впроваджувати найбільш ефективні методи боротьби з нею, саме для цього сьогодні і забралися усі на таку нараду».

Перший заступник прокурора області Роман Балита наголосив на тому, що правоохоронним органам області слід активно попрацювати з корупційними злочинами пов’язаними із розкраданням значних сум бюджетних коштів чиновниками райдержадміністрацій та посадовими особами органів місцевого самоврядування, у тому числі які виділялись на державні закупівлі, тендери тощо.

«Як бачимо,- сказав Роман Іванович - незважаючи на сухі статистичні показники, в області існує проблема ефективності протидії правоохоронних органів області корупційним правопорушенням досягнення реальних, значущих результатів, а не показників».

Не обійшлося без статистичних даних: з початку року правоохоронними органами області розпочато 52 (у 2013-лише 39) кримінальні провадження. З яких 18 - про привласнення бюджетних коштів, інші 34 - про одержання неправомірної вигоди. Кількість проваджень після об’єднання становить 57, у 30 з яких в про підозру повідомлено 31 особі.

У цьому році за підозрою у вчиненні корупційних злочинів  затримано 6 осіб, з огляду на тяжкість вчинених злочинів в 5 з цих випадків до суду вносилися клопотання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, за результатом розгляду яких вказаним особам  обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням розміру застави на суму 198 тис. грн.

Крім цього, щодо 2 осіб судами обрано – домашній арешт, до 9 – особисте зобов’язання, до двом -  грошову заставу в сумі 27 тис.грн.

Відсторонено від займаної посади 10 підозрюваних, двох взагалі звільнено.

За результатами розслідування 34 обвинувальні акти направлено до суду стосовно 35 осіб.

За направленими до суду обвинувальними актами - 16 про злочини пов’язані із одержанням неправомірної вигоди, 18 – пов’язані із привласненням та розтратою незначних сум бюджетних коштів (збитки від тисячі до трьох тисяч гривень). 

Правопорушення виявлялись у сферах освіти - 8, охорони довкілля 3 та бюджетній системі 21 і одне - земельних відносин,

У вказаних провадженнях до кримінальної відповідальності притягнуто 5 державних службовців 5-7 категорій, сім посадових осіб органів місцевого самоврядування, з яких троє  - 4 категорії, четверо 5-7 категорій, по двох працівників ОВС, податкової та митниці, одного військовослужбовця, а також 19 осіб, які виконували організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські обов’язки в юридичних особах приватного права.     

За закінченими провадженнями фактів заподіяння збитків на суму майже 52 тис. грн., з яких понад 33 тис. грн. вже відшкодовані, на залишок суми – 18 540 грн. прокурорами заявлено відповідні позови.   

На кінець травня 2014 року судами розглянуто 25 обвинувальних актів про корупційні правопорушення, за результатом розгляду винесено 19 обвинувальних вироків щодо 19 осіб, з яких 6 за угодами про визнання винуватості, у тому числі 3 осіб засуджено до штрафу, 7 до позбавлення волі, ще 9 до обмеження волі.

Як додаткову міру покарання у вигляді позбавлення спеціального звання, категорії, рангу призначено 3 особам, ще 18 призначено позбавлення права обіймати посади. 

Вимагає покращення діяльність правоохоронців щодо протидії корупції адміністративно-правовими засобами.

Спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції складено і направлено до суду 42 протоколи про корупційні правопорушення. Найбільше -25 - це конфлікт інтересів, ще 11 - порушення обмеження щодо сумісництва.

Судами за вказаний період розглянуто 19 протоколів, за результатами розгляду яких 18 правопорушників притягнуто до адмінвідповідальності у вигляді штрафів..

З числа осіб притягнутих до відповідальності - четверо депутатів сільських рад , 5- посадовці місцевого самоврядування 4-ї та 5-7 категорій та 5 - посадові та службові особи інших органів державної влади.

Притягнуто до відповідальності одного посадовця облдержадміністрації за скоєння правопорушення у сфері охорони здоров’я за ст.172-7 КУпАП України (порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів).

Із 18 правопорушників із займаних посад звільнено 5 осіб у зв’язку з притягненням до відповідальності за корупційне правопорушення.

За 5 місяців поточного року прокурорами районного рівня складено 17 протоколів (проти 4 торічних),

Прокурор області Олег Сидорчук вимагає від підлеглих прокурорів, а також усіх правоохоронців області зосередитись на питанні реальної боротьби з корупцією і притягненні до відповідальності винних. Адже, як  він зазначив, що і громадськість, і ми з вами розуміємо, що  при наявності в області близько 2 тис. працівників державної прикордонної та митної служби, а також значної кількості працівників податкової служби та судової гілки влади  дивним виглядатиме те, що про корупцію у країні не говорить лише лінивий, а по факту притягнутих до відповідальності представників вказаних служб і органів мало.

Це ж стосується таких найбільш корумпованих сфер, як охорона здоров’я, використання бюджетних коштів за цільовими державними програмами, охорони надр тощо.

Так, викликає занепокоєння той факт, що при наявності в області 6,5 тисяч державних службовців, працівниками УБОЗ складено тільки два протоколи відносно даної категорії осіб. Дещо покращилась на їх фоні активність УСБУ в області  у сфері протидії корупції адміністративно-правовими заходами. Так, за 5 місяців до суду направлено 13 протоколів про корупційні правопорушення.

  На завершення учасники наради обговорили спільні заходи, які покликані активізувати боротьбу з корупційними проявами.

 

 

 

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 2544