Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.07.2014

Захист прав дітей на гідний розвиток на контролі в прокуратури

                   

За результатами перевірок з питань дотримання вимог Закону України «Про захист суспільної моралі»,  щодо попередження поширення продукції, яка негативно впливає на формування свідомості дітей, органами прокуратури Закарпатської області внесено 23 подання, в яких ініційовано питання про притягнення до відповідальності 27 винних осіб, повідомила начальник відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури Закарпатської  області Олеся Бокоч.

 

Зокрема, в ході перевірок встановлено, що є недостатніми рейди-перевірки торгових закладів, щодо заборони реалізації спиртних напоїв та тютюнових виробів дітям, які щомісячно проводять правоохоронці.

 

Так, Хустським міжрайонним прокурором встановлено, що біля навчальних закладів с.Копашнево та с.Стеблівка,  в порушення законодавства про охорону дитинства здійснюється продаж алкоголю, сигарет, пива, слабоалкогольних напоїв. На усунення виявлених порушень міжрайонним прокурором внесені подання, які знаходяться на розгляді.

 

Прокуратурою Перечинського району виявлено факт неконтрольованого підключення комп’ютерних класів до мережі Інтернет у двох школах району, а відтак учні мали доступ до Інтернет-ресурсів забороненого змісту. Прокурором району на усунення порушень внесено подання, яке на розгляді.

 

Викликає занепокоєння і те, що жодним соціальним педагогом не забезпечені загальноосвітні заклади м.Ужгорода, м.Мукачева, Берегівського, Великоберезнянського, Воловецького, Іршавського, Мукачівського, Свалявського, Ужгородського районів.

 

Внаслідок відсутності належно організованої в навчальних закладах соціально-психологічної роботи мають місце вчинення насильницьких дій як з боку неповнолітніх, так з боку педагогічних працівників. До прикладу, в одній із ЗОШ м. Ужгороді, десятикласник примушуючи восьмикласника стати на коліна, ледь не задушив останнього. Аналогічні факти мали місце і у Виноградівському районі.

 

На Воловеччині, лише за втручання прокуратури району, дирекція однієї з шкіл повідомила до управління освіти, молоді та спорту та до служби у справах дітей, про те що двоє дітей шкільного віку, упродовж 2013-2014 навчальних років взагалі не приступили до навчання.

 

 

Крім цього, прокурорськими перевірками в органах культури виявлені непоодинокі факти, які свідчать про занепад культурних цінностей, низький рівень усвідомлення неповнолітніми моральних, культурно-етичних норм життя.

 

Викликає занепокоєння системна тенденція до занедбання закладів культури, що по суті призводить до згортання роботи в культурно-просвітницькому напрямку. У зв’язку з відсутністю належного фінансового забезпечення потребують капітального ремонту 71 бібліотека із 487 наявних в області, один із восьми державних музеїв, 113 із 460 установ клубного типу та 4 наявні в області професійні театри.

 

Підсумовуючи, Олеся Бокоч повідомила, що прокуратурою області на усунення порушень вимог Закону України «Про охорону дитинства» внесено подання голові Закарпатської ОДА. 

 

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 2006