Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.07.2014

Прокуратурою встановлено порушення вимог законодавства щодо медико-санітарного та матеріально-побутового забезпечення засуджених

                  

У прокуратурі Закарпатської області відбулась міжвідомча нарада правоохоронних органів «Про стан вимог кримінально-виконавчого законодавства щодо режиму та умов тримання взятих під варту і засуджених осіб в Закарпатській установі виконання покарань №9, спецприміщеннях органів внутрішніх справ, а також щодо їх конвоювання».

Перший заступник прокурора Закарпатської Роман Балита зазначив, що в  умовах сьогодення на шляху євроінтеграції як ніколи гостро у державі постає питання захисту конституційних прав і свобод громадян, правомірність обмеження їх вільного пересування  та законність застосування методів державного примусу.

Саме тому прокуратурою було вивчено стан додержання вимог кримінально-виконавчого законодавства щодо режиму та умов тримання  взятих під варту і засуджених осіб в Закарпатській УВП № 9, в спецприміщеннях ОВС та питання їх конвоювання.

Зокрема, прокуратурою в УВП №9 встановлено порушення вимог законодавства щодо медико-санітарного та матеріально-побутового забезпечення засуджених.

У ході проведених бесід та прийому засуджені скаржилися на випадки безпідставне застосування заходів впливу та дисциплінарних стягнень з боку працівників адміністрації, пошкодження майна під час проведення обшуків тощо.

Так, на одному з особистих прийомів прокурора області засуджений поскаржився Олегу Олександровичу на застосування до нього фізичної сили та спецзасобів внаслідок чого він отримав тілесні ушкодження. За вказаним фактом, після проведення відповідної службової перевірки було відкрито кримінальне провадження стосовно працівників установи.

Також, встановлено порушення умов зберігання лікарських засобів у медичній частині установи. Ті, які мали б зберігатися виключно у холодильнику, стоять при кімнатній температурі. До того ж, прокурорська перевірка виявила і окремі порушення санітарних вимог у приміщеннях слідчого ізолятору УВП №9.

Зупинився Роман Іванович і на питання перенесення до камерних приміщень установи виконання покарань в прихованому виді мобільних телефонів, колючо-ріжучих предметів, грошей тощо. Керівництву УВП №9 та відділу ДПТС в області слід вжити додаткових заходів з метою своєчасного вилучення заборонених предметів та унеможливлення їх потрапляння на режимну територію.

На завершення Роман Балита наголосив на необхідності вжиття усіх необхідних заходів задля неухильного дотримання конституційних прав затриманих, взятих під варту та засуджених осіб, своєчасного та якісного надання  медичної допомоги, поліпшення санітарних та побутових умов ув`язнених.

 

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

 

 

кількість переглядів: 943