Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.12.2014

У боротьбі з сепаратизмом в краї прокуратура, СБУ та міліція працюють як єдине ціле

                

У понеділок, 8 грудня, під час чергового засідання міжвідомчої робочої групи за участі керівників прокуратури Закарпастької області, Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України в області обговорено основні проблемні моменти у питанні боротьби з проявами сепаратизму в краї.

«Ця група сформована прокурором області ще у травні і складається з керівництва названих органів, а також найдосвідченіших працівників названих відомств», - зазначив виконувач обов”язків прокурора області Роман Балита, наголосивши, що рішення про її створення було прийняте у зв’язку із необхідністю об’єднання зусиль правоохоронних органів області щодо ефективної протидії та запобіганню проявам сепаратизму, посяганням на територіальну цілісність і недоторканність України на території Закарпатської області.

На засіданні йшлося зокрема про вже розпочаті розслідування низки кримінальних проваджень щодо кримінальних правопорушень пов’язаних з посяганням на територіальну цілісність і недоторканість України, вчинення публічних закликів до скоєння умисних дій, з метою зміни меж території або державного кордону України, та крім того і щодо  розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

З числа зазначених кримінальних проваджень органом досудового розслідування, за погодженням з прокуратурою області,  до суду вже  скеровано два обвинувальних акта за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2  ст.109, ч.2 ст.110 та ч.1 ст.161 КК України (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій).

Крім цього, оголошено в розшук Петра Гецка підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення пов’язаного з посяганням на територіальну цілісність і недоторканість України (ч.2 ст.110 КК України).

 До того ж, Гецку повідомлено додаткову підозру у вчиненні кримінальних право порушень, передбачених ч.1 ст.109, ч.2 ст.110 та ч.1 ст.111 КК України. - дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканість України і державна зрада.

 За результатами засідання міжвідомчої групи заплановано ряд заходів по недопущенню проявів сепаратизму серед населення краю в тому числі виявленню, попередженню і розкриттю кримінальних правопорушень пов'язаних з таким незаконними діями окремих громадян.

 Довідка:

ч.1 ст. 109 КК України -  дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій, -караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

ч.1 ст 110 КК України - посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, якщо вони вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, -караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

ч.1 ст. 111 КК України - державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, -карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 2902