Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.05.2015

Шана тим, хто воював за мир

          

Сім десятків років пройшло з того часу як відгриміла канонада Другої світової війни. Вже відійшла у вічність переважна більшість учасників тих далеких подій, але ніхто не повинен забувати тих, хто ціною неймовірних зусиль зупинив світове кровопролиття.

 

         Живе у місті Виноградові одна поважна людина, яка в буремні сорокові внесла свій вклад у перемогу над коричневою чумою.

 

         У далекому 1944 році Юрію Петровичу Грабу виповнилося 14 років. І здавалося б, яке відношення до війни може мати закарпатський підліток, але в районі його рідного села Пузняківців десантувалася і тривалий час діяла розвідувальна група Червоної Армії, яка збирала відомості про дислокацію німецьких та угорських військ на Закарпатті.

 

І ось одного разу молодому лісорубу довелося зустрітися з розвідниками, опісля чого Юрко почав виконувати окремі доручення розвідувального характеру. А так як розвідку насамперед цікавила знаменита оборонна лінія Арпада, хлопчині приходилося неодноразово, з ризиком, навідуватися до  Мукачевого та Сваляви, де концентрувалися основні сили угорської армії, щотримала оборону по всій лінії Арпада.

 

Може завдяки розвідувальним відомостям, які приносили Граб Ю.П. та такі як він закарпатці, командування Червоної Армії і прийняло рішення не штурмувати добре укріплені Карпати, тому й  були збережені десятки тисяч життів червоноармійців та угорських гонведів, які теж не мали великого бажання гинути за нацистську Німеччину. Але найголовніше, були збережені від руйнувань закарпатські міста та села, окремі з яких відмічають тисячоліття від свого заснування.

 

А потім була весна 45-го, Перемога, входження Закарпаття до Радянської України.  Молодого юриста Граба направлено на роботу в органи прокуратури краю,  де Юрій Петрович пропрацював слідчим  44 роки, але це вже інша історія.

 

А сьогодні хочеться побажати ветерану Великої Вітчизняної війни Грабу Юрію Петровичу здоров’я, здоров’я і ще раз  здоров’я, бо щастя в нього в достатку, коли біля нього кохана дружина Надія Юріївна, з якою він давно відмітив золоте весілля, двоє дітей та шестеро внуків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На фото старійшина серед слідчих та глава прокурорської династії Ю.П. Граб із сином Олександром та зятем Ярославом.

 

  

 

 

Іван Корнаш,

старший прокурор прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 3120