Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.02.2018

Доступність прокуратури для громадян має важливе значення для зміцнення довіри людей, підзвітності та прозорості відомства

Протягом минулого року забезпечено право понад  2,5 тис. громадян на особистий прийом. Керівниками прокуратур прийнято 348 громадян. Особисто прокурором області прийнято понад 200  людей на щотижневих прийомах.

 

 

  

 

Забезпечується також прийом осіб, які перебувають в установі відбування покарань, а також здійснення виїзних прийомів керівництва прокуратури області.

До органів прокуратури області надійшло 6570 звернень, з них 3718 вирішено по суті, в тому числі  90 – від народних депутатів України. Визнано обґрунтованими та задоволено 68 звернень- про це повідомила в.о. начальника відділу прийому громадян, розгляду звернень і запитів прокуратури області Катерина Бровдій.

З урахуванням законодавчих змін, органами прокуратури, в основному, вирішуються звернення з питань досудового розслідування – майже 68% , з яких кожне четверте на дії і рішення слідчих поліції.

Крім того, у органах прокуратури запроваджено можливість подання громадянами усних звернень за допомогою засобів телефонного зв’язку, тобто через телефони «гарячої лінії» та надіслання звернень з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронні звернення). Номера телефонів та електронні адреси розміщені на офіційному сайті прокуратури області.

Як засвідчують результати особистого прийому, кожен другий заявник звертається до прокуратури з питаннями, які не відносяться до компетенції відомства.

Викликано це недостатньою обізнаністю громадян в законодавчих змінах, які відбулися упродовж останніх трьох років. Тому, вкотре звертаємо увагу громадськості на те, що з прийняттям Закону України «Про прокуратуру» від 14.10.2014, відомство не вправі проводити перевірки в порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів в діяльності органів влади, підприємств, установ та організацій.

Представницьку функцію прокуратури теж обмежено, оскільки з вересня 2016 року прокурор не уповноважений здійснювати представництво інтересів громадян у суді. З листопада минулого року припинено і повноваження слідчих прокуратури розпочинати досудове розслідування у кримінальних провадженнях.

Питання притягнення до дисциплінарної відповідальності прокурорських працівників також не відноситься до компетенції органів прокуратури, у зв’язку з початком діяльності Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.


         Органи прокуратури, згідно зі ст. 131-1 Конституції України, здійснюють:
1) публічне обвинувачення в суді;

 
2) організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку;


3) представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.


      Зі зверненнями про надання безкоштовної юридичної допомоги, представництва у суді громадяни вправі звертатися до центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги.

      Крім того, акцентуємо увагу на те, що контроль за дотриманням законодавства про звернення громадян здійснює, зокрема, Уповноважений Верховної ради України з прав людини, до компетенції якого відноситься розгляд скарг щодо можливих порушень вимог Закону України «Про звернення громадян»

        Увагу прокурора області наразі зосереджено на можливості переобладнання приймальні громадян Закарпатської обласної прокуратури.

         Діяльність прокуратури повинна відповідати очікуванням громадськості - впевнений прокурор області Володимир Гаврилюк. Тому прокуратура ініціюватиме питання перед обласною радою щодо можливості виділення коштів на відповідний ремонт та переобладнання приймальні громадян прокуратури Закарпатської області. Подібні приймальні громадян вже є у деяких регіональних прокуратурах і керівництво прокуратури області прагне якісних змін і у Закарпатті.

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

 

 

кількість переглядів: 1871