Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.01.2019

Прокуратура відстоюватиме у Верховному суді скасування незаконного рішення державного реєстратора, яким вилучено у територіальної громади с. Павшино 227 га земель

  

Прокуратурою подано до Верховного Суду касаційну скаргу на постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 10 грудня 2018  р.,   якою частково задоволено апеляційну скаргу Мукачівської міської ради та скасовано рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від квітня 2018, а провадження у справі закрито.

Нагадаємо, вказаним рішенням, Закарпатським окружним адміністративним судом,  задоволено позовні вимоги Мукачівської місцевої прокуратури та скасовано незаконне рішення державного реєстратора, яким з власності територіальної громади с. Павшино вилучено земельну ділянку площею 227 га вартістю 186 млн грн.

Так, судовий спір навколо земель Мукачівського аеропорту триває з червня 2017 року, коли Мукачівською місцевою прокуратурою,  в інтересах держави в особі Павшинської сільської ради подано позов до Мукачівської РДА, державного реєстратора, третьої особи - Мукачівська міська рада про визнання протиправними дій та скасування рішення про їх державну реєстрацію прав та їх обтяжень. 

Господарським судом відмовлено в прийнятті позовної заяви прокуратури до свого провадження та наголошено, що даний спір, де оскаржується дія державного реєстратора, підлягає розгляду в порядку адміністративного  судочинства. В подальшому, дана позиція підтверджена і адміністративним судом апеляційної інстанції.

В результаті, 18 квітня 2018 р. Закарпатським окружним адміністративним судом даний адміністративний позов задоволено повністю, адже прокуратурою доведено, що державний реєстратор, нехтуючи вимогами чинного законодавства, минаючи встановлену законодавством процедуру, зареєстрував право власності на земельну ділянку за Мукачівською міською радою.

При тому, що Павшинською сільською радою, рішень щодо скасування права постійного користування земельною ділянкою ММКП «Міжнародний аеропорт Мукачево» та надання погодження для оформлення права власності на вказану земельну ділянку за Мукачівською міською радою, не приймалось.

Однак, у грудні2018 р., розглядаючи апеляційну скаргу Мукачівської міської ради на це рішення, той же суд апеляційної інстанції, всупереч власної ж позиції висловленої у вересні 2017 р., дійшов до висновку, що спір у цій справі не відповідає ознакам та характеристикам публічно-правового спору і має розглядатись в порядку господарського  судочинства.

Відтак, не погоджуючись із рішенням Восьмого апеляційного адміністративного суду від 10 грудня 2018 р., прокуратура подала до Верховного Суду касаційну скаргу, яка ґрунтується на доводах та висновках Великої Палати Верховного Суду у аналогічних спорах.

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області  

кількість переглядів: 1757