Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.02.2019

У регіональній прокуратурі проведено нараду, на якій обговорено дотримання прав в’язнів на охорону здоров’я (фото)

     

У прокуратурі Закарпатської області відбулась спільна нарада, на якій обговорено проблемні питання стану додержання законодавства і прав в’язнів на охорону здоров’я та прокурорського нагляду з цих питань.

Нарада відбулась під головування керівника регіональної прокуратури, за участі голови Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса, начальника ГУНП в Закарпатській області Романа Стефанишина, начальника ДУ «Центр охорони здоров’я» Андрія Леся, начальника ДУ Закарпатська УВП №9, Регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Закарпатській області Діани Швардак, інших представників установ системи охорони здоров’я області, керівників місцевих прокуратур та їх  заступників.

Під час обговорення учасники наради визнали, що положення законодавства про забезпечення охорони здоров’я засуджених системою медико-санітарних і оздоровчо - профілактичних заходів, на практиці, нажаль, не мають належного втілення. Прокурорські перевірки показали, що фактично охорона здоров’я в’язнів зводиться до періодичних медичних оглядів, які не завжди є ефективними та констатації деяких захворювань.

Зважаючи на реформування органів охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України ці питання набули ще більшої актуальності.

Перевірки додержання прав взятих під варту і засуджених осіб на охорону здоров’я, проведені прокуратурою області у 2018 та з початку цього року, засвідчили, що в Закарпатській міській медичній частині № 9 філії державної установи «Центр охорони здоров’я» ДКВС України у Чернівецькій, Івано-Франківській та Закарпатській областях до цього часу відсутня ліцензія на провадження медичної практики, акредитація зазначеного закладу не проведена. І незважаючи на реагування прокуратури області, керівництвом даної філії, вказані питання вирішуються занадто повільно.

Крім того, медична частина не забезпечена необхідними лікарськими препаратами та інструментарієм, що унеможливлює надання взятим під варту особам своєчасної та якісної медичної допомоги. 

Надзвичайно дискусійним стало питання щодо взаємодії органів Національної поліції Закарпаття з територіальними медичними закладами області щодо облаштування спеціальних палат у територіальних закладах охорони здоров’я відповідно до вимог чинного законодавства.

Відтак учасниками наради прийнято ряд заходів, які сприятимуть  покращенню забезпечення прав затриманих на належне медичне забезпечення та охорону здоров’я загалом.

Окремо звертаємо увагу небайдужих мешканців області, які володіють інформацією щодо порушення конституційних прав в’язнів у місцях несвободи області на те, що у прокуратурі області працює гаряча у робочі дні з 9 до 18 години за номером телефону (0312) 61-65-47. За бажанням інформацію також можна надсилати на електронну пошту [email protected].

 

 Прес-служба прокуратури Закарпатської області

 

 

кількість переглядів: 2805