Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.04.2019

На Закарпатті прокуратура не тільки повернула державі землі відчуженні незаконним шляхом, а й попередила ймовірні протиправні розпорядження землями оборони та лісу

         

Закарпаття, як рекреаційний регіон, славиться не тільки найвищою лісистістю своїх земель, але і крім цього, за площею лісового фонду, входить до першої п'ятірки серед областей України.

 Враховуючи це, неабиякого суспільного інтересу набуває правомірність набуття права власності на землю, вжиття заходів щодо попередження виникнення будь-яких корупційних проявів у сфері земельних відносин, які сприяють незаконному відчуженню земель державної та комунальної власності.

Адже, нерідко, органи місцевого самоврядування, ігноруючи вимоги діючого законодавства у сфері земельних відносин, з перевищенням своїх повноважень, видають незаконні рішення, якими відчужуються земельні ділянки державної та комунальної власності на користь третіх осіб. Саме тому, прокуратура Закарпатської області активно застосовує представницькі повноваження щодо захисту інтересів держави і суспільства у сфері земельних відносин.

Яскравим підтвердженням цього є 118 позовних заяв з питань земельних відносин,  поданих до суду упродовж 2017-2018 років органами прокуратури Закарпатської  області, предметом оскарження у яких стали дії, рішення чи правочини щодо земель площею понад 4 тис га, вартістю 1 млрд 656 млн 223 тис грн.

Звичайно, з урахуванням того, що землі лісогосподарського призначення в нашому краї мають особливий правовий режим, органами прокуратури області постійно приділяється підвищена увага законності розпорядження та використання землями лісового фонду.

Так, в ході вивчення питання законності розпорядження та використання земель лісового фонду прокурорами викрито як ряд порушень кримінально-караного характеру, так і низку проблем, що потребують врегулювання органами державної влади.

До прикладу, на Берегівщині прокуратурою доведено, що земельні ділянки лісу, які розташовані впритул до відомого усім туристично-рекреаційного комплексу Косинських термальних вод були незаконно та безоплатно передані у приватну власність громадян, без їх вилучення та зміни цільового призначення, а також з перевищенням повноважень органів місцевого самоврядування.

На даний час, судом задоволено усі 15 позовних заяв поданих прокуратурою  щодо відстоювання права держави на землі лісів. В результаті, на підставі 12 рішень суду, які вже набули законної сили, у державну власність повернуто понад 7,7 га лісів. В інших, ще триває судовий розгляд в апеляційній інстанції.

Окремо також буде надана оцінка законності таких дій у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.364 КК України (зловживання владою чи службовим становищем), де наразі триває досудове розслідування.

Більше того, в теперішніх умовах недієвості механізмів державного контролю, саме позов прокурора є належним засобом поновлення порушених законних інтересів держави, чи, навіть більше - попередження вчинення тих чи інших протиправних  злочинних дій.  

Яскравим прикладом такої діяльності є зобов’язання органів лісової охорони та держприкордонслужби оформити правовстановлюючі документи на тисячі гектарів закарпатських земель.

Такі позовні заяви вперше в Україні були заявлені саме прокуратурою Закарпатської області і, саме завдяки належному обґрунтуванню позовних вимог та принциповій позиції регіональної прокуратури, усі вказані позови рішеннями суду першої інстанції задоволено.  

Так, Закарпатським окружним адміністративним судом задоволено позови Берегівської та Мукачівської місцевих прокуратур про визнання протиправною бездіяльності державних підприємств "Берегівське ЛГ" та "Мукачівське ЛГ" щодо оформлення права користування земельними ділянками лісогосподарського призначення площею понад 19 601 га, вартістю понад 1 млрд грн.

І хоча саме ці числа, в «статистичні» показники роботи прокурорів не враховано, їх значимість від цього, аж ніяк не зменшується.  

Адже в даному випадку, саме прокуратурою попереджено можливі ризики незаконного розпорядження землями лісу, їх передача у приватну власність та інші, можливі, зловживання зі сторони зловмисників.  

 

Схожа ситуація із землями оборони, які пролягають вздовж лінії державного кордону України у межах Закарпаття.

Так, за позовними заявами прокуратури у суді визнано протиправною бездіяльність Мукачівського прикордонного загону та зобов’язано вжити передбачених законом заходів щодо узаконення права користування земельними ділянками у межах прикордонної смуги площею 8821,38 га. Вартість даних земель складає понад 232 млн грн.

Йдеться про землі між лінією державного кордону України та лінією основних інженерних споруд на території Берегівського, Виноградівського, Хустського, Тячівського та Рахівського районів та оформлення речових прав на них.

Власне, саме відсутність до цього часу у держприкордслужби правовстановлюючих документів на землю, сприяло окремим посадовцям органів місцевого самоврядування маніпулювати можливістю розпорядження особливими земельними ділянками, а певним особам - створити так званий, «приватний кордон».

В результаті, прокуратура домоглась в суді скасування вказаних незаконних актів та повернення у державну власність земельних ділянок уздовж лінії державного кордону, які свого часу, чиновниками незаконно було надано у приватну  власність.

Врешті, закон і справедливість, завжди йдуть пліч-о-пліч і прокуратура, й надалі відстоюватиме свою принципову позицію стосовно як земель державної та комунальної власності, так і умовно безхазяйних земель, чи  прикордонної смуги, чи лісів, чи будь-яких інших категорій.

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 2215