Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.01.2020

У прокуратурі Закарпаття підвели підсумки роботи за 2019 рік

        

29 січня, у прокуратурі області на оперативній нараді під головуванням керівника регіональної прокуратури обговорено підсумки роботи за 2019 рік.

Так, упродовж минулого року, судами області задоволено 107 позовів  органів прокуратури на суму понад 227,8 млн грн. На 9,8 млн грн за  задоволеними позовами попереджено вибуття майна із комунальної власності, добровільно відшкодовано за закритими справами понад 190 тис. грн, попереджено за закритими справами 2,3 млн грн.

Затверджено і скеровано до судів 80 обвинувальних актів про корупційні  злочини, з яких 20 за одержання неправомірних вигод службовою особою. 92 осіб притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення корупційних кримінальних правопорушень.

Скеровано до суду 91 обвинувальний акт (торік 47) про злочини проти  виборчих, трудових та інших особистих прав а свобод людини і громадянина.

На чверть зросла кількість скерованих до суду органами поліції кримінальних проваджень у сфері земельних правовідносин. Позитивною є динаміка скерованих до суду обвинувальних актів про легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, у сфері службової ьдіяльності, а також у сфері обігу наркотичних засобів.

Спільними зусиллями закарпатських правоохоронців минулоріч знешкоджено діяльність дев’яти організованих злочинних груп, з яких 2 – з  корумпованими зв’язками.

Завдяки вжитим заходам дещо вдалося стабілізувати криміногенну обстановку на території області. Так, суттєво зменшилась кількість вчинених тяжких злочинів з 4164 у 2018 році до 3955 у 2019 році. Крім того, менше скоєно очевидних умисних вбивств (замахів) - 30 проти 39 у 2018 році.

Попри вжиті правоохоронцями заходи,  у регіоні збільшився рівень злочинності на 10 тисяч населення (з 87,6 до 93,8). Найбільше у містах Ужгороді та Мукачеві, Великоберезнянському та Ужгородському районах.

Зросла кількість особливо тяжких злочинів, насамперед у м. Ужгороді, Воловецькому, Іршавському, Рахівському районах.

Попри загальнодержавну тенденцію у містах Ужгороді та Мукачеві, Мукачівському районі не забезпечено ефективної протидії злочинам проти власності. Особливе занепокоєння викликають факти скоєння численних квартирних крадіжок (92 із 138 по області), крадіжок з автомобілів (74 із 104 по області) у м. Мукачево.

Гостро постає проблема збільшення грабежів у містах Ужгороді і Мукачеві, Берегівському, Ужгородському та Хустському районах, розбійних нападів у містах Ужгороді та Мукачеві, Берегівському, Виноградівському, Перечинському районах.

Підсумовуючи засідання, доповідачем наголошено, що органам прокуратури області належить невідкладно вирішити низку складних завдань задля зміцнення законності в регіоні. Йдеться як про протидію контрабанді, вирубуванню лісів, злочинам у бюджетній сфері та сфері землекористування, активізації роботи з припинення незаконних АЗС у області та ряд інших завдань.

За результатами наради визначено заходи, спрямовані на підвищення ефективності діяльності органів прокуратури Закарпаття, та основні завдання на наступний період.

 

Пресслужба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 1606