Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.03.2020

Справа вбивства вчителя у Великому Березному: прокуратура оскаржила вирок Мукачівського міськрайонного суду

       

Прокуратурою Закарпатської області оскаржено виправдувальний вирок Мукачівського міськрайонного суду у резонансній справі вбивства місцевого вчителя у смт. Великий Березний. Усупереч позиції прокурора, не врахувавши надані докази, колегією суддів виправдано обвинуваченого.

У апеляційній скарзі прокуратура наполягає на невідповідності висновків Мукачівського міськрайонного суду фактичним обставинам справи, які призвели до винесення виправдувального вироку особі, яка обґрунтовано обвинувачувалась у вбивстві.

Нагадаємо, згідно матеріалів обвинувачення, у грудні 2011 року, в смт. Великий Березний з хуліганських мотивів вбито місцевого вчителя. У скоєнні даного злочину обвинувачувався місцевий мешканець, який тривалий час переховувався від слідства.

Його дії, органом досудового розслідування кваліфіковано як вбивство з хуліганських  мотивів (п.7 ч.2 ст. 115 КК України) і прокуратура наполягала на призначенні йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

Вперше, за результатами розгляду справи, 4 липня 2018 року, Мукачівським міськрайонним судом обвинувачення змінено та визнано закарпатця винним у хуліганстві, вчиненому із застосування вогнепальної зброї (ч.4 ст.296 КК України). Судом йому призначено покарання у вигляді 4 років позбавлення волі.

Надалі, за апеляційною скаргою прокуратури, незаконність цього вироку підтверджена Львівським апеляційним судом.

Повторно кримінальне провадження розглядалось колегією суддів Мукачівського міськрайонного суду, який, на думку прокуратури, не врахувавши усіх обставин справи визнав великоберезнянця невинним у вбивстві попри те, що останній сам визнав, що стріляв у бік вчителя.

Прокурором надано ряд інших доказів, які підтверджували вину обвинуваченого.

Відтак, враховуючи невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи, а також неправильне застосування закону про кримінальну відповідальність прокуратура ініціювала питання скасування вироку Мукачівського міськрайонного суду від 24 лютого 2020 року та постановлення нового, яким визнати обвинуваченого винним в умисному вбивстві з хуліганських мотивів  (п.7 ч.2 ст.115 КК України) та призначити покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

 

Пресслужба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 650