Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.07.2020

На Закарпатті обліковано понад 4600 кримінальних правопорушень, які надалі розслідуватимуться як кримінальні проступки

     

Під головуванням виконувача обов’язків прокурора Закарпатської області Івана Дем’янчука проведено нараду із керівниками місцевих прокуратур та співробітниками органів дізнання та досудового розслідування щодо впровадження в практичну діяльність кримінальних проступків та механізму їх розслідування у формі дізнання.

З огляду на дотримання заходів безпеки, місцеві прокурори та співробітники поліції на місцях прийняли участь у заході в режимі відеоконференції.

Відповідні зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів набрали чинності 1 липня 2020 року та упродовж місяця, матеріали за правопорушеннями, мають бути передані до органу, який здійснюватиме подальше дізнання у них.

Згідно законодавчих змін, склад 121 кримінального проступку утворено з 119 складів злочинів та 2 -  адміністративних правопорушень, за вчинення яких, встановлюється кримінальна відповідальність.

Станом на сьогодні, в Закарпатті обліковано 4635 кримінальних правопорушень, які надалі розслідуватимуться як кримінальні проступки.

На нараді присутні детально обговорили механізм передачі  правопорушень від слідчих до дізнавачів, їх подальше розслідування, а також притягнення підозрюваних до передбаченої  законом відповідальності.

 

Довідково:

Кримінальний проступок – це один із видів кримінального правопорушення, за вчинення якого призначають основне покарання у вигляді штрафу, в розмірі не більше ніж три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або інше покарання, але не пов’язане з позбавленням волі.

До кримінальних проступків належать некваліфіковані крадіжки, шахрайства, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство й інші правопорушення, які становлять майже половину всіх зареєстрованих фактів.

Дізнавачі здійснюватимуть розслідування кримінальних проступків за скороченою процедурою, тривалість якої не має перевищувати один місяць з дня вручення особі повідомлення про підозру.

Пресслужба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 1581