Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.07.2020

На Закарпатті зменшилась кількість правопорушень, скоєних неповнолітніми та за їх участі (ДІАГРАМА)

    

За результатами аналізу статистичних даних 6-ти місяців 2020 року, констатовано зменшення на третину кількості злочинів, вчинених неповнолітніми упродовж цього періоду (з 93 до 64 або - 31,2%). Відповідно, зменшилась і кількість неповнолітніх, які вступили у конфлікт із законом (з 82 до 67, або -18,3%).

Така тенденція відмічається на всій території Закарпатської області, окрім Тячівського району, де злочинність серед дітей зросла на 62,5%.

При цьому 13 кримінальних правопорушень вчинено неповнолітніми, які раніше вчиняли злочини, і 15 - у групі.

Із загальної кількості вчинених злочинів, найбільше неповнолітні вчиняли крадіжки (35), грабежі (8), викрадення автівок (5) та заподіяння тяжких тілесних ушкоджень (3). Ще  обліковано по два злочини, які вчинені неповнолітніми за фактами шахрайства, незаконного зберігання наркотичних засобів, умисних середньої тяжкості тілесних ушкоджень та одне легке тілесне ушкодження.

Крім того, у січні 2020 року, на Мукачівщині, неповнолітнім скоєно один особливо тяжкий злочин - умисне вбивство 47-річного чоловіка. Хлопець, перебуваючи під впливом алкоголю, наніс більше 10 ударів  ножем потерпілому в груди.

За результатами розгляду справи в Мукачівському міськрайонному  суді юнака визнано винним в інкримінованому злочині. Врахувавши усі обставини справи, позитивну характеристику щодо хлопця, який потрапив в складні життєві обставини, йому призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.

В іншій справі, в Ужгороді, 16-річного юнака, який уже не вперше притягувався до кримінальної відповідальності, засуджено до 9 років ув’язнення за черговий розбійний напад у ході якого, потерпілому спричинено тяжкі тілесні ушкодження.

Так, юнак, разом з двома повнолітніми співучасниками, напали на 36-річного ужгородця та відібравши у нього мобільний телефон і готівку, покинули на вулиці у безпорадному стані. За декілька хвилин нападник повернувся з вимогою розблокувати телефон, проте отримавши відмову, наніс лежачому чоловікові ще ряд ударів.

Врахувавши неодноразові засудження юнака за грабежі у минулому, його характеристику, а також небажання стати на шлях виправлення та  змінити ти свою поведінку, за сукупністю вироків, судом призначено йому покарання у вигляді 9 років позбавлення волі.

Загалом, упродовж січня-червня 2020 року слідчими органів поліції розслідувалося 83 кримінальних проваджень цієї категорії, з яких 73 – розпочато у поточному році. У залишку станом на 01.07.2020 року перебувало 4 кримінальні провадження, де неповнолітнім повідомлено про підозру.

У 76 кримінальних провадженнях  до суду скеровано обвинувальні акти  щодо 104 неповнолітніх, з яких 2 - з угодою про визнання винуватості.

Стосовно 6 дітей, які вчинили кримінально-карані діяння до досягнення віку кримінальної відповідальності, направлено до суду клопотання в порядку ст. 97 КК України про застосування примусових заходів виховного характеру.

 

Пресслужба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 1890