Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.07.2020

Захист інтересів держави у сфері охорони дитинства – пріоритет у діяльності прокуратури Закарпаття

   

В умовах сьогодення актуальною залишається діяльність прокуратури  із захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства. Зокрема, й надалі в пріоритеті залишаються питання додержання органами влади та  місцевого самоврядування, навчальними закладами вимог бюджетного законодавства,  питання використання державної та комунальної власності, щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей незахищених категорій, у сфері земельних відносин та ряд інших.

Так, цьогоріч, за  перше півріччя 2020 року, ювенальними прокурорами заявлено 36 позовів у вказаній сфері, у 28 з яких, судами відкриті провадження  на загальну суму 5 млн 619 тис грн.  Станом на 30 червня 2020 року 12 позовних заяв прокурорів задоволено судами області.

Близько половини із заявлених позовів стосувалися питань, пов’язаних із розпорядженням та використанням земель дитячих закладів та установ.

До прикладу, рішенням Закарпатського окружного адміністративного суду задоволено позовні вимоги керівника Берегівської місцевої прокуратури та визнано протиправною бездіяльність Галаборської сільської ради, що на Берегівщині щодо тривалого не оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку площею 1,8 га, на якій знаходиться дошкільний навчальний заклад села Галабор.

Реагуючи на порушення законодавства при проведенні державних закупівель Ужгородська місцева прокуратура заявила позов про повернення шкільного обладнання на загальну суму 120 тис грн.

У Міжгір’ї, місцева прокуратура звернулась до суду з двома позовними заявами до відділу освіти райдержадміністрації з вимогою визнати недійсними договори укладені з місцевим підприємцем щодо закупівлі креслярського паперу на 50 тис грн. Один з позовів Господарським судом задоволений у повному обсязі, інший – перебуває на розгляді.

Через нагальні питання захисту прав дитини, особливо соціально вразливих категорій – сиріт, дітей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту, представлення їх інтересів у більшості територіальних громад залишається актуальним реагування прокурорів на бездіяльність  органів влади та місцевого самоврядування щодо створення служб у справах дітей.

Зокрема, за позовом керівника Ужгородської місцевої прокуратури до Великоберезнянської селищної ради, Закарпатським окружним адміністративним судом визнано незаконною бездіяльність відповідача щодо не утворення у складі виконавчих органів ради служби у справах дітей. Таким чином, Великоберезнянську селищну раду зобов’язано утворити у складі виконавчих органів ради службу у справах дітей.

 

Пресслужба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 702