Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.11.2020

Прокуратура звернулася із позовом до суду через неправомірні дії обласного управління Держгеокадастру на полонині Боржава

   

Закарпатська обласна прокуратура подала позовну заяву до Господарського суду Закарпатської області щодо визнання неправомірними дій Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області та одного з підприємств краю. Позов заявлено в інтересах держави в особі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

У документі, зокрема, містяться вимоги щодо визнання недійсними та скасування наказів щодо зміни цільового призначення землі та надання земельних ділянок в оренду, визнання недійсними договорів оренди.

Йдеться про земельні ділянки, розташовані на полонині Боржава. Встановлено, що упродовж грудня 2017 - липня 2018 років посадовці обласного управління Держгеокадастру змінили цільове призначення 53 земельних ділянок загальною площею більше 42 га та вартістю 19,5 млн грн. Надалі ці землі надано в оренду для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єкту енергогенеруючого підприємства.

При цьому відповідним органом державної влади не враховано той факт, що всі надані в оренду земельні ділянки розміщені у межах території Смарагдової мережі (Emerald Network), яка знаходиться під охороною Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі 1979 року. Збереження цих територій є зобов’язанням України перед Радою Європи в рамках Бернської конвенції та Європейським Союзом в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Варто додати, що вказана територія є й ареалом проживання рідкісних видів тварин та зростання рідкісних видів рослин, занесених до Червоної книги України, що є безумовною підставою для оголошення цієї землі об'єктом природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення.

Однак, органами Держгеокадастру відповідні землі безпідставно віднесено до земель сільськогосподарського призначення, а вимоги закону щодо порядку зміни цільового призначенням та вилучення особливо цінних земель не дотримано.

Задля збереження унікальних природних ландшафтів Боржавських полонин обласною прокуратурою і було застосовано представницькі повноваження й подано до суду відповідний позов.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1524