Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.03.2021

Оскарження незаконних виправдувальних вироків та судових рішень обговорили прокурори на навчально-методичному семінарі

   

Днями в Закарпатській обласній прокуратурі відбувся навчально-методичний семінар на тему «Оскарження прокурором незаконних виправдувальних вироків та судових рішень про закриття кримінальних проваджень (справ) за реабілітуючими підставами». Участь у заході взяли представники обласної прокуратури та Закарпатського апеляційного суду, а також окружних прокуратур у режимі відеоконференції.

Із вступним словом до присутніх звернувся перший заступник керівника Закарпатської обласної прокуратури Іван Косей. Він наголосив, що підтримання публічного обвинувачення є конституційним обов’язком і найбільш публічним виявом діяльності органів прокуратури, тож потребує високого професіоналізму та самовідданості.

Секретар судової палати з розгляду кримінальних проваджень та справ про адміністративні правопорушення Закарпатського апеляційного суду Іван Стан навів судову практику установи у кримінальних провадженнях (справах) вказаної категорії, зупинившись на конкретних вимогах чинного кримінального процесуального законодавства України та рішеннях Європейського суду з прав людини, які використовувались при винесенні і перегляді окремих виправдувальних вироків.

Про основні порушення вимог кримінального та кримінального процесуального законодавства, які призводять до ухвалення реабілітуючих судових рішень учасникам семінару розповів начальник відділу організації і забезпечення підтримання публічного обвинувачення в суді обласної прокуратури Ігор Сехін. Він зазначив, що серед основних причин ухвалення таких рішень – серйозні прорахунки під час проведення досудового розслідування, недодержання слідчими та прокурорами вимог кримінального процесуального закону, що призводить до визнання судом зібраних доказів недопустимими.

Окрім того, прокурор галузевого відділу Людмила Сирохман ознайомила присутніх з особливостями оцінки доказів у кримінальному провадженні судом апеляційної інстанції, заявлення прокурором клопотань про дослідження доказів при апеляційному оскарженні незаконних судових рішень у провадженнях (справах) цієї категорії.

Насамкінець присутні мали змогу подискутувати з проблемних питань, які обговорили упродовж семінару, обмінятися досвідом. Прокурори зазначили, що такі навчально-методичні заходи є важливою складовою для подальшої ефективної роботи на вказаному напрямку.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1282