Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.04.2021

Поширення злочинного впливу та вимагання неіснуючих боргів – на Закарпатті підозрюють групу зловмисників на чолі з так званим «смотрящим по УВП»

   

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури повідомлено про підозру п’ятьом особам, які займалися вимаганням у громадян неіснуючих боргів, а двоє з них – ще й поширенням злочинного впливу (ч.ч. 2, 3 ст. 189, ч.ч. 1, 2 ст. 255-1 КК України). Організатором злочинної діяльності визнано 25-річного закарпатця, так званого «смотрящого» за ДУ «Закарпатська УВП № 9».

Варто зазначити, що для Закарпатської області це перший випадок повідомлення особам про підозру за ст. 255-1 КК України. Кодекс доповнено нею зовсім нещодавно – 4 червня 2020 року на підставі Закону № 671- IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою».

Цією ж статтею в законодавстві закріплено статус суб’єкта підвищеного злочинного впливу, зокрема і «вора в законі». Максимальна санкція передбачає 15 років позбавлення волі із конфіскацією усього належного особі майна.

Чотирьом підозрюваним за доводами обласних прокурорів вже обрано запобіжні заходи – тримання під вартою без можливості внесення застави.

За даними слідства, відбуваючи покарання у Закарпатській УВП № 9 за вчинення розбійних нападів, закарпатець у статусі «смотрящого» поширював свій злочинний вплив як на території установи, так і за її межами. До своєї протиправної діяльності він залучив спільників, частина з яких напередодні відбула строк ув’язнення  за злочини проти власності та незаконне поводження зі зброєю. Разом вони займалися вимаганням, погрожуючи потерпілим фізичною розправою у разі відмови платити.

Днями правоохоронці задокументували факт вимагання і одержання членами групи 2000 доларів США від місцевого мешканця. Чотирьох осіб затримали «на гарячому». Окрім того, за місцями їх проживання і за місцем тримання організатора злочинів проведено ряд санкціонованих обшуків. Знайдено та вилучено грошові кошти, банківські картки, мобільні телефони, чорнові записи тощо.

Викриття протиправної діяльності проведено прокурорами спільно з оперативниками УСР ДСР Нацполіції, слідчими та детективами СУ ГУНП в Закарпатській області та спецпідрозділами КОРД і РПОП.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1152