Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.06.2021

Захист довкілля на Закарпатті – заступник Генпрокурора провів зустрічі з правоохоронцями та громадськістю (ФОТО)

   

Під головуванням заступника Генерального прокурора Максима Якубовського відбулася робоча зустріч щодо стану реалізації заходів, спрямованих на посилення боротьби з правопорушеннями у сфері охорони навколишнього природного середовища на Закарпатті.

До заходу долучилися керівник Спеціалізованої екологічної прокуратури Олексій Мельник, керівник Закарпатської обласної прокуратури Дмитро Казак, керівники структурних підрозділів обласної прокуратури та окружних прокуратур, а також представники правоохоронних органів, державної влади та уповноважених органів державного контролю в сфері охорони довкілля.

Обговорили питання нераціонального використання природних ресурсів, а також вжиті правоохоронними органами заходи, спрямовані на виявлення та розкриття правопорушень цієї категорії. Звернули увагу і на недостатнє реагування спеціалізованих державних органів на екологічні проблеми в області.

 «Саме на протидії злочинам проти довкілля зосереджена робота новоствореної Спеціалізованої екологічної прокуратури та спеціалізованих структурних підрозділів в обласних прокуратурах, які запрацюють вже найближчим часом. Питання охорони навколишнього природного середовища є настільки важливим, що потребує спеціалізації прокурорської діяльності. До того ж, цій проблематиці приділяється значна увага й на найвищому державному рівні», – зазначив у своєму виступі Максим Якубовський.

Заступник Генерального прокурора наголосив на важливості проведення спільних навчань для прокурорів, органів досудового розслідування із можливістю залучення представників громадських організацій задля підвищення кваліфікації з розслідування злочинів проти довкілля.

Керівник Спеціалізованої екологічної прокуратури Олексій Мельник наголосив, що суттєвої активізації потребує екологічний контроль та інформування правоохоронних органів про виявлені держорганами правопорушення, а також слід зосередитись на забезпеченні усунення їх наслідків і відшкодування завданих збитків.

«Нам потрібно працювати разом: починаючи від кожного окремого громадянина і закінчуючи представниками державних органів, до чиїх повноважень входить виявлення порушень у сфері екології», - додав Олексій Мельник.

Керівник обласної прокуратури Дмитро Казак відзначив, що робота правоохоронних органів регіону на цьому напрямі активізувалася після проведення у поточному році ряду спільних координаційних заходів. Він навів і конкретні приклади виявлених за останні 2 місяці порушень, на які своєчасно не відреагували органи державного контролю: забір піщано-гравійної суміші на території Хустського району, протиправна рубка дерев і діяльність андезитового кар’єру на Закарпатті.

В обласній прокуратурі також відбулася і зустріч із представниками громадських організацій у сфері захисту довкілля. Вони озвучили найбільш актуальні кейси, з якими вони наразі працюють. Серед проблем піднятих громадськістю – захист від забудови унікальних природних територій – Боржави та Свидовця, протидія неправомірним діям газовидобувної компанії на території Жденіївської громади, будівництва мініГЕС на гірських річках тощо.

Прокуратура вже працює за деякими з цих фактів та готова до подальшої комунікації та співпраці з громадськістю задля захисту інтересів держави.

 

кількість переглядів: 1665