Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.07.2021

На Закарпатті прокуратура активно протидіє домашньому насильству – засуджено шість осіб

   

На сьогодні протидія домашньому насильству – одне з пріоритетних завдань органів правопорядку, зокрема й прокуратури. Якщо раніше у суспільстві прийнято було замовчувати такі випадки з тих чи інших причин, то зараз цій проблемі приділяється значна увага.

Коли фізичне, психологічне або економічне насильство набуває системного характеру – таке діяння стає кримінально караним, про що йдеться у ст. 126-1 КК України. Кривдникам загрожує покарання у виді громадських робіт на 150-240 годин, чи арешту на строк до 6 місяців, або ж до 5 років обмеження волі чи до 2 років ув’язнення.

З початку року на Закарпатті обліковано майже півсотні кримінальних проваджень за фактом вчинення домашнього насильства. Прокурори окружних прокуратур системно працюють, аби в кожному випадку винні понесли справедливе покарання та не вчиняли такі злочини в майбутньому. За останній час у цій категорії маємо кілька реальних мір покарання, які призначені вироками суду.

  • Так, за доводами прокурорів Воловецького та Свалявського відділів Мукачівської окружної прокуратури двох осіб зобов’язано відпрацювати 150 годин громадських робіт за домашнє насильство. Йдеться про жителя с. Щербовець та мешканця Сваляви. В обох випадках чоловіки вчиняли насильство щодо своїх дружин, принижуючи та ображаючи їх нецензурною лайкою.
  • Ще одного жителя Сваляви засуджено вже до 180 годин громадських робіт. Як довів прокурор окружної прокуратури в суді, протиправна поведінка обвинуваченого стосовно його матері негативно вплинула на психоемоційний стан жінки, викликала тривожність і страх за життя та здоров’я. Протягом 2020 року закарпатця тричі притягали до адмінвідповідальності за домашнє насильство, однак він продовжив його вчиняти.
  • За публічного обвинувачення прокурора Перечинського відділу Ужгородської окружної прокуратури до 1 року позбавлення волі засуджено жителя с. Малий Березний за насильство над сестрою. Потерпіла у судовому засіданні зізналася, що брат часто словесно ображав її та погрожував фізичною розправою. Така його поведінка постійно провокувала сварки в родині. Два роки тому чоловік вже відбував арешт за аналогічний злочин, притягувався й до адміністративної відповідальності, однак протиправну поведінку не припинив.
  • На Берегівщині за активної позиції прокурора окружної прокуратури також вдалося досягти реальної міри покарання для такого рецидивіста. Мешканця с. Верхні Ремети засуджено до 1 року 6 місяців ув’язнення. Потерпілим від домашнього насильства виявився батько обвинуваченого, який безпідставно зазнавав словесних образ, залякування і погроз. При цьому закарпатець до цього вже відбував 150 годин громадських робіт за домашнє насильство.
  • Два роки та один місяць позбавлення волі – саме таке покарання обрав суд 34-річному мукачівцеві за доводами прокурора Мукачівської окружної прокуратури за вчинення домашнього насильства. Близько року він систематично ображав нецензурною лайкою та вдавався до фізичного насилля стосовно своєї бабусі. Це призвело до погіршення здоров’я пенсіонерки, яка постійно перебувала у психологічній напрузі через дії внука. Обвинувачений – неодноразово судимий за заподіяння легких тілесних ушкоджень, крадіжку, а також за необережне тяжке чи середньої тяжкості тілесне ушкодження та залишення у небезпеці. Окрім того, його тричі притягували до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 173-2 КУпАП за домашнє насильство. Наразі ж ще три обвинувальні акти щодо нього перебувають на розгляді суду.

Вступ усіх вищевказаних вироків у законну силу очікується. Прокурори ж продовжують працювати у правовому полі, аби кривдники понесли покарання за вчинене. Водночас на всеукраїнському рівні впроваджуються корекційні програми для осіб, що вчиняють такі злочини. Їх мета – показати людині, як згубно домашнє насильство впливає на усіх членів родини та сприяти налагодженню позитивного психологічного клімату в сім’ях.

Примітка: вирок суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції (ст. 532 КПК України).

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1484