Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.07.2021

Незаконна передача понад 50 га державних земель у приватну власність – завершено слідство стосовно експосадовця Держгеокадастру та земельних інженерів

   

Закарпатською обласною прокуратурою в рамках розслідування за фактом протиправного виділення з державної у приватну власність понад 50 га земель до суду скеровано обвинувальні акти щодо особи з числа колишнього керівництва Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області за фактом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України), інженера-землевпорядника та інженера-геодезиста за фактом підроблення документів за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 358 КК України).

За даними слідства, колишній посадовець, використовуючи своє службове становище,  протиправно виділив з державної у приватну власність 53,4 га земель попри обов’язок передати їх одній із об’єднаних територіальних громад. Таким чином незаконно відчужено 26 ділянок в Ужгородському районі, які безоплатно перейшли у власність фіктивних замовників. Загальна вартість земель, за висновками спеціаліста, становить близько 1 млн грн.

Земельні інженери, які займалися виготовленням проєктів землеустрою на відведення ділянок у власність, внесли туди завідомо неправдиві відомості. Попри те, що території вкриті лісом, обвинувачені зазначали, що землі мають сільськогосподарське призначення і є сіножатями. Проведеною експертизою підтверджено, що вказана документація не відповідає вимогам земельного законодавства.

Стосовно інших підозрюваних, зокрема і посадовців обласного управління Держгеокадастру, триває слідство.

Досудове розслідування у вказаному провадженні здійснювали слідчі Управління СБУ в Закарпатській області за процесуального керівництва обласних прокурорів.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1695