Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.12.2021

Прокуратура звернулася до суду задля повернення територіальній громаді землі вартістю більше 15 млн грн

   

Закарпатська обласна прокуратура звернулася до Господарського суду Закарпатської області із позовною заявою задля повернення у комунальну власність земельної ділянки на Ужгородщині площею 3,6 га вартістю 15,4 млн грн. Позов заявлено до Холмківської сільської ради та місцевого житлово-будівельного кооперативу.

Попередньо встановлено, що службові особи сільради, зловживаючи владою і порушуючи Земельний кодекс України, надали у користування підприємству землю без проведення відповідного аукціону. Зазначена ділянка була призначена для будівництва багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної інфраструктури.

Інформацію про порушення виявлено шляхом моніторингу Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Так, у позові прокурор наполягає на скасуванні рішення органу місцевого самоврядування, визнанні недійсним договору оренди землі та подальшому поверненні земель громаді. Крім того, під час підготовки позовної заяви він також встановив, що оскаржуваний договір оренди не містить однієї з істотних умов – розміру орендної плати за користування земельною ділянкою.

Водночас прокуратура відреагувала на виявлені порушення і в межах кримінального судочинства – за вказаним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про можливе зловживання владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України).

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2413