Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.05.2022

Закарпатця, що вдає із себе «прем’єр-міністра Підкарпатської Русі», підозрюють у держзраді та публічних закликах до зміни меж території України

   

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури уродженцю Хустщини повідомлено про підозру у повторному посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та держзраді в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 111 КК України).

У квітні минулого року закарпатець вже був засуджений за злочини проти національної безпеки України до 12 років ув’язнення. Він переховується від правосуддя на території рф і продовжує вести підривну діяльність в умовах воєнного стану, видаючи себе за так званого прем’єр-міністра віртуальної держави «Республіка Підкарпатська Русь»

За даними слідства, чоловік є прихильником ідей «русского міра» та, ймовірно, діє на замовлення іноземних кураторів з росії. Підозрюваний поширює у соцмережах відеоролики зі зверненнями до В. Путіна, тим самим умисно розпалюючи сепаратистські настрої у суспільстві. Закарпатець пропагує змінити межі державного кордону й утворити «Підкарпатську Русь» на територіях західних областей.

Крім того, чоловік закликав не завершувати «спеціальну військову операцію в Україні» без урахування ряду факторів, які, на його думку, свідчать про важливу геополітичну роль Закарпаття.

Досудове розслідування здійснює Управління СБУ в Закарпатській області. Максимальна міра покарання, що може загрожувати чоловіку, – довічне ув’язнення із конфіскацією майна.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1347