Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.06.2022

Незаконне заволодіння землею через зловживання службовим становищем – на Закарпатті підозрюють місцевого депутата та колишнього сільського голову

   

Закарпатська обласна прокуратура повідомила про підозру колишньому сільському голові одного з населених пунктів Міжгірщини та діючому депутату сільської ради у зловживанні службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України). Ексочільника сільради також підозрюють у службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 КК України).

За інформацією слідства, колишній посадовець, зловживаючи службовим становищем, виніс на розгляд сесії ради, а в подальшому підписав і скріпив печаткою рішення про затвердження проєктів землеустрою щодо відведення у власність іншого підозрюваного – депутата сільради – землі для ведення особистого селянського господарства. Йдеться про дві земельні ділянки, загальна площа яких – 1,4 га. Водночас проігноровано той факт, що чоловік вже використав своє право на безоплатну приватизацію раніше, а вказані ділянки знаходяться за межами населеного пункту і розпоряджатися ними сільська рада не могла.

Експертизою підтверджено, що внаслідок протиправних дій громаді завдано понад 2,3 млн грн збитків. Саме в таку суму оцінено вартість землі, яку незаконно одержав у власність місцевий депутат. Наразі на неї за клопотанням прокурора накладено арешт, триває робота щодо повернення ділянок у власність держави.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі СУ ГУ Нацполіції Закарпаття за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань у Закарпатській області ДСР НПУ. Вирішується питання щодо обрання підозрюваним міри запобіжного заходу.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1410