Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.09.2022

Прокуратура в судовому порядку повернула громаді Мукачівщини кар’єр вартістю понад 30 млн грн

   

Господарський суд Закарпатської області задовольнив позов Мукачівської окружної прокуратури щодо повернення у комунальну власність громади землі, де розташований кар’єр для видобування корисних копалин. Площа ділянки складає 1,4 га, а вартість – 30,6 млн грн.

Прокуратура звернулася з позовом до суду в минулому році через виявлені порушення під час використання земельної ділянки, наданої для видобування андезиту та базальту приватному підприємству. Було встановлено, що під час розробки родовища та користування земельною ділянкою воно неодноразово порушувало умови договору та природоохоронне законодавство. Саме з цих причин дію виданого підприємству спецдозволу на користування надрами неодноразово зупиняли, а згодом анулювали за рішенням суду.

За таких обставин можливості використання землі для законного видобування надр фактично не було. При цьому існував ризик, що підприємство продовжуватиме діяльність за відсутності дозвільних документів, завдаючи збитків державі. Водночас прокуратура виявила і факти несвоєчасної сплати орендної плати та виникнення заборгованості.

Господарський суд підтримав позицію прокурора та постановив розірвати договір оренди земельної ділянки та повернути її у комунальну власність. Водночас зобов’язав підприємство відшкодувати заборгованість з орендної плати за користування землею.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1138